Gå direkt till innehåll
Lila lika med kaffe – även i Estland

Pressmeddelande -

Lila lika med kaffe – även i Estland

Kan man äga en färg? Ja, om tillräckligt många förknippar dig med den. Det vet Löfbergs Lila som redan 2006 varumärkesskyddade den lila nyansen i Sverige. Nu blir företaget först att varumärkesskydda en färg i Estland. 

Vad tänker du på när du ser färgen lila? I Estland tänker man på kaffe. En färsk undersökning visar att hälften av esterna förknippar färgen med Löfbergs Lila. Med undersökningen som bas har Löfbergs Lila nu lyckats varumärkesskydda den lila färgen i Estland.

- Det känns naturligtvis jättekul att få svart på vitt att vi är så starkt förknippade med vår lila färg. Den är en viktig del av vår identitet och vi har använt den i vår marknadsföring i snart 100 år, säger Kathrine Löfberg, kommunikationsdirektör på Löfbergs Lila.

Löfbergs Lila har varit aktiva i Estland sedan i början av 1990-talet och är idag en av de största kaffeaktörerna på den estniska marknaden. Varumärkesskyddet innebär att företaget har ensamrätt att använda den lila färgen på produkter inom kaffeområdet.

Färgpionjärer
I Sverige har den lila nyansen varit varumärkesskyddad sedan 2006 då Löfbergs Lila kunde visa att 70 procent av svenskarna förknippar färgen med kaffe och Löfbergs Lila. Nu fortsätter arbetet med att färga fler av Europas kaffehyllor lila.

- Färgen är en viktig del av vårt varumärkesbyggande och tanken är att registrera den i fler länder. Det gör vi för att konsumenten ska känna sig trygg i att ett lila paket alltid innehåller vårt kaffe, säger Kathrine Löfberg.

För mer information kontakta:
Kathrine Löfberg, kommunikationsdirektör, Löfbergs Lila, tfn: 054-14 01 20

Ämnen


Löfbergs Lila grundades 1906 och är idag ett av Nordens största kafferosterier. Företag är familjeägt, nu i tredje och fjärde generationen. Huvudkontoret och ett av rosterierna ligger i Karlstad. Fler rosterier och varumärken inom koncernen är Peter Larsen Kaffe i Danmark, Crema Kaffebrenneri i Norge,  Melna Kafija i Lettland samt Red Cup i England. Löfbergs Lila äger också te-varumärket Kobbs.

Företaget har 250 anställda och omsätter cirka en miljard. De senaste åren har Löfbergs Lila stärkt sin position på den svenska marknaden, bland annat genom sitt engagemang för socialt ansvar och sina insatser för en bättre miljö. Löfbergs Lila är idag en av Europas största importörer av ekologiskt och Fairtrade-kaffe och landets ledande leverantör till restauranger, kaféer och företag. Löfbergs Lilas export ökar kontinuerligt.

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22