Pressmeddelande -
Löfbergs nya kafé ska locka kaffeälskare från hela Sverige
Ett ställe där du kan lära dig att dricka kaffe på ett helt nytt sätt samtidigt som du blickar rakt in i produktionen. Det blir verklighet den 2 september när Löfbergs Lila öppnar Karlstads nyaste turistattraktion i Löfbergsskrapans bottenvåning.
Den som törstar efter kunskap om kaffe ska bege sig till Rosteriet i Löfbergsskrapans glasade bottenvåning. Unikt med Löfbergs Lilas nya kafé är att besökarna får möjlighet att sätta sina smaklökar på prov. Genom att utforska olika rostningar och kombinationer av bönor är det möjligt för var och en att hitta sin egen favorit.
- Det är det här vi brinner för och äntligen får vi dela med oss av vår kärlek till kaffet. Vi vill göra det lätt för folk att riktigt njuta av kaffe i sin bästa form. Vid varje besök kan man lära sig något nytt om olika rostningar, ursprung, bladningar och tillredningssätt, säger Kathrine Löfberg, kommunikationsdirektör.
Naturligtvis får även teälskarna sitt lystmäte. Det går att välja mellan vita, röda, gröna och svarta teer från hela världen, alla med olika kryddningar och ingredienser.
För kunskapstörstiga
Medelsvensson dricker i snitt 3,2 kaffekoppar om dagen. Det är mest i världen näst efter Finland. Och kaffeval, dosering och tillredningsmetod gör svensken ofta av gammal vana.
- Vi vill bjuda på tips för att förbättra upplevelsen. Kanske kan det vara så enkelt som att prova en helt ny sort. Eller också kan man bryta ny mark med en kvarn och lite hela bönor eller med en exklusiv blandning som inte går att hitta i den vanliga butikshyllan. Här kommer man som gäst att hitta allt från take away till specialkaffen för över hundra kronor koppen, säger Kathrine.
Kaffestaden
Till sin kaffe- eller tekopp kommer besökarna att kunna köpa choklad och bröd från lokala leverantörer. Kafégästerna kommer också att kunna köpa allt som finns i kaféet, från kaffebönor och kaffekvarnar till brickor och kaffemuggar.
- Med den här satsningen har Karlstad goda förutsättningar att stärka positionen som Sveriges kaffestad. Samtidigt som vi lockar hit turister har karlstadsborna möjlighet att bli riktiga kaffeexperter, säger Kathrine.
Självklart blir det en ny sorts kaffe till invigningen av kaféet.
- Invigningskaffet blir ett härligt brasilianskt kaffe, en blandning gjord på de tre kaffen som nådde prispallen i en kvalitetstävling i ursprungslandet. Kaffet har en tydlig sötma, fyllighet och en smörig chokladsmak. Nu hoppas vi att det kommer riktigt mycket folk, både till öppningen den 2 september och under lång tid framöver, säger Kathrine.
För mer information kontakta
Kathrine Löfberg, 054-14 01 20
Lila kaffeskolan
Kaffesmaken är mycket individuell och kan variera mycket beroende på var, när och hur kaffet dricks. Därför är det bäst att prova sig fram bland tillredningsmetoder, rostningar och blandningar för att hitta det kaffe som passar dig bäst.
Blandning och bönor
Det vanligaste är att vi dricker blandningar av olika bönor med olika egenskaper. Det soltorkade brasilianska ”Santoskaffet” har en mild smak och fungerar bra som en bas i kaffeblandningen. För att få mer arom och syra kompletterar man ofta med ”tvättat kaffe” främst från Syd- och Centralamerika samt Östafrika.
En nyare trend är att dricka så kallat singel origin. Det innebär att bönorna kommer från en specifik region eller till och med från en enda kaffefarm. Den här sortens kaffe går under begreppet specialkaffe och är lite mer exklusivt.
Malning och beredningsmetod
Olika beredningsmetoder kräver olika malningsgrad. Välj rätt malningsgrad för att få ut alla aromer och bästa smak på kaffet.
- Espressokaffe – finaste malningen
- Bryggkaffe/filterkaffe – finmalet kaffe
- Pressokanna och perkolator – grövre malning
- Kokkaffe – riktigt grovmalet
Att mala sitt kaffe själv ger ytterligare en dimension till kaffestunden och man får ut mer smaker och aromer. Testa dig fram för rätt inställningar på just din kvarn.
Dosering och rostning
Ett bra riktmärke är att använda ett kaffemått (6-8 g) eller en rågad matsked per kopp (1,5 dl) vatten. Om du vill ha ett starkare kaffe, välj hellre en mörkare rostningsgrad istället för att öka doseringen.
Vattenkvalitet
Vattnet i ditt kaffe påverkar smaken. Ett hårt vatten kräver som regel mörkare rostning, och tvärtom. Se också till att alltid använda friskt, kallt vatten.
Förvaring
Malda kaffebönor är känsliga. Om påsen står öppen förstörs de fina aromerna snabbt. Ha därför kaffet kvar i originalförpackningen och förvara den i en tätslutande burk, gärna i kylen.
Temperatur
Kaffe ska bryggas i hög temperatur för att alla smakämnen ska frigöras. Helst ska vattnet vara 92°-96°. Om du har en bryggare med för låg effekt är det bättre att koka upp vatten och hälla över kaffet genom en filtertratt.
Bryggtid
De malda kaffebönorna behöver beredas i 5-6 minuter för att få den rätta styrkan på kaffet. Kortare tid kan ge ett svagt kaffe och för lång tid kan ge ett beskt och bittert kaffe. Bästa resultat brukar man få då man brygger 6-8 koppar.
Varmhållning
Kaffe som värms upp eller hålls varmt för länge i bryggaren blir lätt lite beskt. För att behålla den fina smaken på kaffet är det bättre att hälla över kaffet i en termos.
Ämnen
Löfbergs Lila grundades 1906 och är idag ett av Nordens största kafferosterier. Företag är familjeägt, nu i tredje och fjärde generationen. Huvudkontoret och ett av rosterierna ligger i Karlstad. Fler rosterier och varumärken inom koncernen är Peter Larsen Kaffe i Danmark, Crema Kaffebrenneri i Norge, Melna Kafija i Lettland samt Red Cup i England. Löfbergs Lila äger också te-varumärket Kobbs. Företaget har 250 anställda och omsätter cirka en miljard. De senaste åren har Löfbergs Lila stärkt sin position på den svenska marknaden, bland annat genom sitt engagemang för socialt ansvar och sina insatser för en bättre miljö. Löfbergs Lila är idag en av Europas största importörer av ekologiskt och Fairtrade-kaffe och landets ledande leverantör till restauranger, kaféer och företag. Löfbergs Lilas export ökar kontinuerligt.