Gå direkt till innehåll
Kafferapporten 2024: Nästan alla dricker kaffe

Blogginlägg -

Kafferapporten 2024: Nästan alla dricker kaffe

Vi har druckit kaffe länge i Sverige. Väldigt länge. Troligen var det på 1680-talet som kaffet kom till Sverige, men det fick genomslag först på 1710-talet när Karl XII kom hem från Turkiet. Men hur ser kaffevanorna i Sverige ut idag? Det tog kafferosteriet Löfbergs reda på i en stor undersökning. Här är några av resultaten.

4 av 5 svenskar dricker kaffe
Kaffekonsumtionen ligger på en stadig nivå i Sverige och 79 procent dricker kaffe regelbundet. 54 procent av befolkningen dricker 1–3 koppar om dagen, 22 procent dricker 4–6 koppar och 2 procent dricker 7 koppar eller fler. Och kaffekonsumtionen stiger med åldern. I åldersgruppen 18–29 år dricker drygt hälften (58 procent) kaffe medan vi i åldersgruppen 65–79 år, just i denna undersökning, hittar 100 procent kaffedrickare!

Rör inte mitt morgonkaffe
Morgonkaffet är något som ligger Löfbergs särskilt varmt om hjärtat, vilket också verkar gälla för svenskarna. 2 av 3 (65 procent) anger i undersökningen att morgonkaffet är den absolut viktigaste koppen för dem. Näst viktigast är förmiddagskoppen, som 19 procent tycker är viktigast. Morgonkoppen är något viktigare för kvinnor (68 procent) än män (63 procent).

Tidig debut
I undersökningen ställde vi också frågan ”Hur gammal var du när du började dricka kaffe?” och kaffedebuten infaller tidigt i Sverige. 21 procent svarar att de var 14 år eller yngre när de började dricka kaffe och 45 procent svarar 15–19 år. Totalt har 93 procent gjort sin kaffedebut när de var 29 år eller yngre och endast 5 procent har börjat dricka kaffe efter de fyllt 30.

Mamma lär oss dricka kaffe
Män dricker mer kaffe än kvinnor, men det är mammorna som är den vanligaste inspirationskällan till att börja dricka kaffe. På frågan ”Vem lärde dig dricka kaffe?” svarar 24 procent mamma vilket placerar mammorna i topp. Papporna kniper andraplatsen med 16 procent, och på delad tredjeplats hittar vi alternativen kompis/vän respektive kollega som 14 procent svarar.

Texten är hämtad från Kafferapporten 2024 - en kartläggning av svenska folkets kaffevanor som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Löfbergs. Ladda ner rapporten här.

Ämnen

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll