Gå direkt till innehåll
4 av 5 svenskar dricker kaffe regelbundet. Allra helst en kopp bryggkaffe på morgonen. Det är några av resultaten i Löfbergs kafferapport. Rapporten bygger på en undersökning som Kantar Sifo gjort där 3 802 personer i åldern 18-79 år intervjuades.
4 av 5 svenskar dricker kaffe regelbundet. Allra helst en kopp bryggkaffe på morgonen. Det är några av resultaten i Löfbergs kafferapport. Rapporten bygger på en undersökning som Kantar Sifo gjort där 3 802 personer i åldern 18-79 år intervjuades.

Pressmeddelande -

Kafferapporten 2024: rekordstor kartläggning av svenskarnas kaffevanor

Kafferosteriet Löfbergs presenterar nu den första upplagan av Kafferapporten. En omfattande kartläggning av svenskarnas kaffevanor, som sträcker sig från Skåne till Norrbotten. Över 3 000 svenskar har intervjuats och resultaten visar bland annat att:

 • 4 av 5 svenskar dricker kaffe regelbundet.
 • Bryggkaffet är ohotad etta: 72 procent dricker oftast det.
 • Morgonkoppen är favoriten: 2 av 3 svarar att det är den viktigaste koppen
 • Svenskarna gör tidig kaffedebut: 1 av 5 började dricka kaffe när de är 14 år eller yngre.
 • Mamma lär oss dricka kaffe. På frågan ”Vem lärde dig dricka kaffe?” svarar 24 procent mamma vilket placerar mammorna i topp.

Utan kaffe, inget fika
Få drycker har en lika stark position hos svenskarna som kaffe. Kafferapporten 2024 visar till och med hundraprocentigt kaffedrickande i vissa åldrar. Henrik Scander, lektor vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, som är intervjuad i rapporten bekräftar kaffets starka position.

- Vi studerar just nu det svenska fikafenomenet och vilken roll kaffet spelar i fikastunden. Där kan vi se att kaffe är det de allra flesta associerar med fika. Utan kaffe, inget fika, säger Henrik Scander.

Kafferapporten är en omfattande rapport om svenskarnas kaffevanor och är först i sin storlek. Löfbergs hoppas genom rapporten få ännu bättre förståelse för svenskarnas kaffevanor.

- Det har gjorts en del rapporter kring fika. Men dels är de inte specifikt fokuserade på kaffe och dels är de daterade. Vi tror att kaffebranschen behöver en rapport av den här digniteten. Ett material vi hoppas kunna presentera årligen, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.

Regionala siffror
Det stora intervjuunderlaget i Kafferapporten 2024 möjliggör också regionala nedbrytningar i Sveriges samtliga län och storstäder. Några regionala skillnader:

 • Stockholmare skippar kaffe on-the-go. 1 av 5 dricker mindre on-the-go än för ett år sedan.
 • Östgötar dricker mest bryggkaffe. Hela 85 procent väljer brygg oftast.
 • Minst andel bryggkaffe i Norrbotten. Bara 57 procent dricker brygg oftast.
 • Värmlänningarna älskar sitt kokkaffe. 8 procent dricker oftast kok (jämfört med 3 procent i rikssnitt)
 • Göteborgarna blir skogstokiga utan sitt kaffe. 22 procent anger att dom tappar humöret utan kaffe.
 • Malmöiter dricker mindre kaffe på restaurang. 3 av 10 har dragit ner på konsumtionen jämfört med ett år sedan.

>> Här kan du ladda ner Kafferapporten i sin helhet.

För mer information, kontakta:
Anders Thorén, kommunikationschef, Löfbergs, 0703-55 64 22, anders.thoren@lofbergs.se

***

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16–22 juni 2023. Totalt intervjuades 3 802 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Ämnen


Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag grundat 1906. Idag är vi drygt 300 kaffeälskare som är verksamma i norra Europa, och som delar passionen för smak, trender och hållbarhet. Vi omsätter 2,7 miljarder kronor och är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs äger även varumärkena Peter Larsen Kaffe och Kobbs.

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll