Pressmeddelande -
Löfbergs breddar sitt hållbarhetsarbete – ersätter certifieringen på sin mellanrost
Hållbarhet har alltid varit viktigt för Löfbergs och är något det familjeägda kafferosteriet jobbar med på många olika sätt, inte minst i odlarländer. Nu tar Löfbergs nästa steg i hållbarhetsarbetet och ersätter Rainforest Alliance-sigillet på sin mellanrost med andra hållbarhetsverktyg. Syftet är att öka transparensen och skapa bättre möjligheter och villkor för ännu fler kaffeodlare.
- Löfbergs har alltid haft höga mål på hållbarhetsområdet, och som familjeföretag tar vi inga genvägar. Nu tar vi nästa steg i vårt hållbarhetsarbete genom att kombinera fler metoder för att skapa schyssta villkor för miljön och ännu fler kaffebönder. I slutändan handlar det om att vi ska kunna dricka gott kaffe även i framtiden, säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs.
Certifieringar fortfarande viktiga
Löfbergs har länge drivit på när det gäller utbud och efterfrågan av certifierat kaffe, samtidigt går utvecklingen inte i den takt företaget vill se.
- Det finns helt enkelt inte en lösning som passar alla kaffebönder, och med fler alternativ kan vi använda den lösning som ger bäst hållbarhetseffekt utifrån specifika förutsättningar i olika regioner och länder, säger Kajsa-Lisa Ljudén.
- Det här handlar alltså inte om att lämna en certifiering, det handlar om att gå steget längre. Certifieringar är en viktig del i vårt arbete, och vi kommer även i fortsättningen vara en av världens största inköpare och rostare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe, och köpa stora mängder Rainforest Alliance-certifierat kaffe.
Nya arbetssätt för större hållbarhetseffekter
Datadrivna system där Löfbergs i realtid kan följa kaffeböndernas utveckling och skräddarsy sina insatser kommer att vara viktigt i Löfbergs arbete, och gör att man får större effekter av sitt hållbarhetsarbete.
- Systemen bygger på full spårbarhet och transparens, och säkerställer att all information om kaffet, till exempel var och hur det odlats, är tillgänglig online. Det gör det möjligt att spåra insatser och projekt och hur de bidrar till en positiv utveckling för människor och miljö, säger Kajsa-Lisa Ljudén.
Leverantörsverifieringar är ett annat verktyg Löfbergs kommer att använda för att skapa ännu större hållbarhetseffekter.
- Leverantörsverifieringar är en hållbarhetsstandard som upprättas av den egna organisationen, till exempel ett bondekooperativ, baserat på lokala förhållanden. Det gör att fler kaffebönder kan utveckla sina odlingsmetoder. Verifieringar kontrolleras av en tredje part, och är precis som certifieringar ett verktyg för en positiv utveckling, säger Kajsa-Lisa Ljudén.
Hållbarhetskommunikation på paketen
En annan nyhet är att Löfbergs nu lyfter fram sitt hållbarhetsarbete på sina kaffepaket på ett tydligare sätt. För den som vill veta mer om företagets insatser finns det en QR-kod som konsumenten kan skanna för att följa med på Löfbergs hållbarhetsresa från böna till kopp.
- Jag hoppas och tror att det här gör att ännu fler får upp ögonen för allt vi gör på hållbarhetsområdet – och att Löfbergs är ett gott och tryggt val, säger Kajsa-Lisa Ljudén.
För mer information, kontakta:
Anders Thorén, kommunikationschef, Löfbergs, 0703-55 64 22, anders.thoren@lofbergs.se
Ämnen
Kategorier
Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag grundat 1906. Idag är vi drygt 300 kaffeälskare som är verksamma i norra Europa, och som delar passionen för smak, trender och hållbarhet. Vi omsätter 2,7 miljarder kronor och är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs äger även varumärkena Peter Larsen Kaffe och Kobbs.