Gå direkt till innehåll
Löfbergs nya hållbarhetsredovisning: ”Viktigare än någonsin att våga agera och ta kliv framåt”

Pressmeddelande -

Löfbergs nya hållbarhetsredovisning: ”Viktigare än någonsin att våga agera och ta kliv framåt”

Löfbergs nya hållbarhetsredovisning för det förlängda verksamhetsåret juli 2022 till december 2023 visar att det familjeägda kafferosteriet fortsätter att göra framsteg på hållbarhetsområdet. Samtidigt presenterar företaget ett nytt ramverk för hållbar utveckling, där målet är att minska utsläppen i hela värdekedjan (scope 3) med 30 procent till år 2030.

- I en tid när det finns krafter som ifrågasätter tempot i hållbarhetsarbetet är det viktigare än någonsin att våga agera och ta kliv framåt. Här vill vi vara en positiv kraft tillsammans med våra kunder, leverantörer och andra partners, säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs.

I det nya ramverket tydliggör Löfbergs fokusfrågor och riktningen framåt. Det handlar om insatser i hela värdekedjan, till exempel att förbättra kaffeodlarnas möjligheter och levnadsvillkor, minimera utsläppen och svinnet i den egna produktionen, och att inspirera till en mer hållbar konsumtion.

- Klimatförändringarna är vår tids största utmaning och påverkar kaffebranschen i väldigt hög utsträckning. Ska vi kunna dricka gott kaffe i framtiden krävs det att vi tar ansvar i alla led, även för det som ligger utanför vår egen verksamhet och som vi inte har direkt kontroll över, säger Kajsa-Lisa Ljudén.

Schyssta villkor för fler kaffeodlare
De utvecklingsprojekt som Löfbergs driver inom ramen för International Coffee Partners (ICP) och coffee&climate (c&c) har fram till idag stärkt 185 000 småskaliga kaffeodlare och deras möjligheter att möta klimatförändringar och förbättra sina levnadsvillkor. Löfbergs är samtidigt en av världens största inköpare och rostare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe, vilket bland annat genererade 78,3 miljoner kronor i extra premier till odlare och kooperativ.

- Under 2023 började vi som första företag i världen köpa in hållbart verifierat kaffe enligt Gerações, en ny hållbarhetsprotokoll som det brasilianska kooperativet Cooxupé utvecklat. Vi gör samtidigt stora investeringar i datadrivna system som ökar spårbarhet och transparens, och som gör det möjligt för oss att följa och skräddarsy våra hållbarhetsinsatser. Det gör att vi skapar bättre möjligheter och villkor för ännu fler kaffeodlare, säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs.

Förpackningsutveckling och rekordlågt svinn
Förpackningar är ett annat viktigt område för Löfbergs, och här presenterade företaget en världsnyhet under 2023. Tillsammans med leverantörer har företaget börjat använda ett nytt förpackningsmaterial anpassat för materialåtervinning, vilket skapar förutsättningar för ett cirkulärt kretslopp. Löfbergs kan också rapportera att svinnet i den egna produktionen minskat till rekordlåga 0,28 procent.

Några nyckeltal i Löfbergs hållbarhetsredovisning

  • Produktionen steg till 12 miljoner koppar gott kaffe – om dagen.
  • 78,3 miljoner kronor i extra premier till Fairtrade-odlare och -kooperativ
  • 185 000 småskaliga kaffeodlare har deltagit i de utvecklingsprojekt Löfbergs driver inom ramen för ICP och c&c
  • Andelen förnybart förpackningsmaterial ökade till 75 %
  • Svinnet av producerat kaffe minskade till 0,28 %
  • Ställer om till 100 % fossilfria sjötransporter

För mer information, kontakta gärna:
Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef, tfn: 0703-55 94 13, kajsa-lisa.ljuden@lofbergs.se
Anders Thorén, kommunikationschef, tfn: 0703-55 64 22, anders.thoren@lofbergs.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag grundat 1906. Idag är vi drygt 300 kaffeälskare som är verksamma i norra Europa, och som delar passionen för smak, trender och hållbarhet. Vi omsätter 2,7 miljarder kronor och är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs äger även varumärkena Peter Larsen Kaffe och Kobbs.

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll

Löfbergs fraktar drygt 36 000 ton råkaffe över världshaven varje år, transporter som nu blir helt fossilfria. Det berättar Kajsa-Lisa Ljudén, Löfbergs och Matilda Jarbin, Scanlog.

Löfbergs säkrar 100 % fossilfria sjötransporter

Nu tar Löfbergs ett nytt viktigt steg för att minska sitt klimatavtryck. Genom ett samarbete med logistikföretaget Scanlog säkrar det familjeägda kafferosteriet 100 procent fossilfria sjötransporter, en åtgärd som minskar CO2-utsläppen med 1 800 ton.
- En milstolpe på vår hållbarhetsresa. Det här betyder att vi reducerar utsläppen från sjötransporter med 100 procent och kan erbjuda våra kunder

- Nu tar vi nästa steg i vårt hållbarhetsarbete genom att kombinera fler metoder för att skapa schyssta villkor för ännu fler kaffebönder, säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs.

Löfbergs breddar sitt hållbarhetsarbete – ersätter certifieringen på sin mellanrost

Hållbarhet har alltid varit viktigt för Löfbergs och är något det familjeägda kafferosteriet jobbar med på många olika sätt, inte minst i odlarländer. Nu tar Löfbergs nästa steg i hållbarhetsarbetet och ersätter Rainforest Alliance-sigillet på sin mellanrost med andra hållbarhetsverktyg. Syftet är att öka transparensen och skapa bättre möjligheter och villkor för ännu fler kaffeodlare.

4 av 5 svenskar dricker kaffe regelbundet. Allra helst en kopp bryggkaffe på morgonen. Det är några av resultaten i Löfbergs kafferapport. Rapporten bygger på en undersökning som Kantar Sifo gjort där 3 802 personer i åldern 18-79 år intervjuades.

Kafferapporten 2024: rekordstor kartläggning av svenskarnas kaffevanor

Kafferosteriet Löfbergs presenterar nu den första upplagan av Kafferapporten. En omfattande kartläggning av svenskarnas kaffevanor, som sträcker sig från Skåne till Norrbotten. Över 3 000 svenskar har intervjuats och resultaten visar bland annat att 4 av 5 svenskar dricker kaffe regelbundet och att bryggkaffe är mest populärt.

"Det var här det började, och det är här vi har vår framtid." Det säger Kathrine Löfberg om Löfbergs planer på fortsatta satsningar i Karlstad.

Löfbergs fortsätter växa – planerar för nytt rosteri i Karlstad

Löfbergs försäljningssiffror pekar uppåt, och för att möta en ökad efterfrågan planerar det familjeägda kafferosteriet att bygga ytterligare ett rosteri i Välsviken i Karlstad. Det innebär att Löfbergs kommer att flytta verksamheten från den ikoniska kaffeskrapan i centrala Karlstad där man rostat kaffe sedan 1960.

Fler ungdomar i Tanzania och Uganda får möjlighet till högre studier. Det är resultatet av ett nytt samarbete mellan Familjen Löfbergs Stiftelse och Help to Help.

Familjen Löfbergs Stiftelse stöttar unga talanger i Östafrika

Familjen Löfbergs stiftelse stödjer unga talanger i Östafrika genom Help to Help. Samarbetet möjliggör högre studier inom olika yrken för ungdomar i Tanzania och Uganda. Resultaten visar att stipendiater fortsätter att stödja andra ekonomiskt och har goda möjligheter till anställning efter examen.

Löfbergs Hållbarhetsredovisning: ”Klimatförändringarna är vår tids största utmaning”

Löfbergs Hållbarhetsredovisning: ”Klimatförändringarna är vår tids största utmaning”

Löfbergs värld kretsar kring kaffe. Den goda smaken förstås, och det genuina intresset och kunskapen vi byggt upp sedan 1906. Men det är inte värt någonting om vi inte tar hand om varandra och vår planet. Därför är och har hållbarhet alltid varit viktigt för oss. Det är en del av vårt dna, och finns med oss i allt vi gör och alla beslut vi tar.

Anna Nordström och Kajsa-Lisa Ljudén har genomfört The Coffee Sustainability Program, arrangerat av The Specialty Coffee Association.

Nya perspektiv på hållbarhet: Löfbergs deltar i The Coffee Sustainability Program

Hållbarhet är något alla aktörer måste jobba med för att kaffeindustrin ska överleva och må bra. Därför har SCA utformat The Coffee Sustainability Program med fokus på vad hållbarhet innebär och utmaningarna med att agera hållbart i kaffetvärlden. Ett jättebra initiativ enligt våra kollegor Anna Nordström, kaffeexpert, och Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef, som nu har genomfört i programmet.