Gå direkt till innehåll
Löfbergs fraktar drygt 36 000 ton råkaffe över världshaven varje år, transporter som nu blir helt fossilfria. Det berättar Kajsa-Lisa Ljudén, Löfbergs och Matilda Jarbin, Scanlog.
Löfbergs fraktar drygt 36 000 ton råkaffe över världshaven varje år, transporter som nu blir helt fossilfria. Det berättar Kajsa-Lisa Ljudén, Löfbergs och Matilda Jarbin, Scanlog.

Pressmeddelande -

Löfbergs säkrar 100 % fossilfria sjötransporter

Nu tar Löfbergs ett nytt viktigt steg för att minska sitt klimatavtryck. Genom ett samarbete med logistikföretaget Scanlog säkrar det familjeägda kafferosteriet 100 procent fossilfria sjötransporter, en åtgärd som minskar CO2-utsläppen med 1 800 ton.

- En milstolpe på vår hållbarhetsresa. Det här betyder att vi reducerar utsläppen från sjötransporter med 100 procent och kan erbjuda våra kunder ett ännu mer hållbart kaffe, säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs.

Pionjärer
Löfbergs är först med Scanlogs nya lösning som alltså reducerar utsläppen från sjötransporter med 100 procent. Det sker genom att fartyg tankas med biogas* enligt massbalansprincipen. Det innebär att Löfbergs betalar för biogas som täcker företagets transporter av råkaffe från ursprungsland. Biogasen produceras av gödsel, och är det drivmedel som har högst utsläppsreduktion jämfört med fossila bränslen.

- Biogasen kostar mer än fossila bränslen, men vi tycker inte att vi har råd att låta bli. Vi måste reducera utsläppen i alla delar av vår värdekedja. Att vi är först att finansiera bränslebytet till 100 procent innebär att vi visar att det finns en fungerande lösning, och det kan förhoppningsvis bidra till att fler ställer om, säger Kajsa-Lisa Ljudén.

Unik lösning
Transporter står för 14 procent av världens utsläpp, vilket var en drivkraft när Scanlog utvecklade sin produkt för fossilfria sjötransporter. Produkten är rederioberoende och reducerar utsläppen med 100 procent, vilket gör den unik. De positiva effekterna verifieras av en oberoende part.

- Sjötransporter har länge gått under radarn. Därför är det viktigt att det finns företag som Löfbergs som vågar gå före, och som visar att det går att minska utsläppen här och nu. Vi hoppas att det kan inspirera andra företag och att det kan påskynda en nödvändig omställning inom transportsektorn, säger Matilda Jarbin, hållbarhets- och kommunikationschef på Scanlog.

*Biogasen som används heter Liquid biogas (LBG), en uppgraderad biogas i flytande form.

För mer information:
Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef, Löfbergs, tfn. 070-355 94 13, kajsa-lisa.ljuden@lofbergs.se
Matilda Jarbin, hållbarhets- och kommunikationschef, Scanlog, tfn. 072-712 10 27, matilda.jarbin@scanlog.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag grundat 1906. Idag är vi drygt 300 kaffeälskare som är verksamma i norra Europa, och som delar passionen för smak, trender och hållbarhet. Vi omsätter 2,7 miljarder kronor och är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs äger även varumärkena Peter Larsen Kaffe och Kobbs.

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll

- Nu tar vi nästa steg i vårt hållbarhetsarbete genom att kombinera fler metoder för att skapa schyssta villkor för ännu fler kaffebönder, säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs.

Löfbergs breddar sitt hållbarhetsarbete – ersätter certifieringen på sin mellanrost

Hållbarhet har alltid varit viktigt för Löfbergs och är något det familjeägda kafferosteriet jobbar med på många olika sätt, inte minst i odlarländer. Nu tar Löfbergs nästa steg i hållbarhetsarbetet och ersätter Rainforest Alliance-sigillet på sin mellanrost med andra hållbarhetsverktyg. Syftet är att öka transparensen och skapa bättre möjligheter och villkor för ännu fler kaffeodlare.

Petter Stordalen, grundare och ägare av Strawberry, överraskade Peter Johansson på Löfbergs med Årets hederspris.

Strawberry prisade Löfbergs två gånger om

När hotellföretaget Strawberry (tidigare Nordic Choice Hotels) prisade sina leverantörer blev det dubbla segrar för Löfbergs. Det familjeägda kafferosteriet vann kategorin Årets dryckesleverantör, dessutom utsågs Peter Johansson på Löfbergs till vinnare av Årets hederspris.

Projektet "Räddat Kaffe" har bidragit till att Löfbergs svinn av rostat kaffe är nere på rekordlåga 0,3 procent.

Löfbergs och Circle K har inget mer kaffe att rädda

För två år sedan inledde Löfbergs och Circle K ett hållbarhetsprojekt som gick ut på att rädda bönor som annars riskerade att bli svinn i kafferosteriet i Karlstad. Nu läggs projektet ner. Anledningen? Det finns inget kaffe kvar att rädda.

Löfbergs nya hållbarhetsredovisning: ”Viktigare än någonsin att våga agera och ta kliv framåt”

Löfbergs nya hållbarhetsredovisning: ”Viktigare än någonsin att våga agera och ta kliv framåt”

Löfbergs nya hållbarhetsredovisning för det förlängda verksamhetsåret juli 2022 till december 2023 visar att det familjeägda kafferosteriet fortsätter att göra framsteg på hållbarhetsområdet. Samtidigt presenterar företaget ett nytt ramverk för hållbar utveckling, där målet är att minska utsläppen i hela värdekedjan (scope 3) med 30 procent till år 2030.

Anna Nordström och Kajsa-Lisa Ljudén har genomfört The Coffee Sustainability Program, arrangerat av The Specialty Coffee Association.

Nya perspektiv på hållbarhet: Löfbergs deltar i The Coffee Sustainability Program

Hållbarhet är något alla aktörer måste jobba med för att kaffeindustrin ska överleva och må bra. Därför har SCA utformat The Coffee Sustainability Program med fokus på vad hållbarhet innebär och utmaningarna med att agera hållbart i kaffetvärlden. Ett jättebra initiativ enligt våra kollegor Anna Nordström, kaffeexpert, och Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef, som nu har genomfört i programmet.