Gå direkt till innehåll
En undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av kafferosteriet Löfbergs visar att en slående majoritet av svenskarna anser att kaffet på jobbet ska vara gratis.
En undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av kafferosteriet Löfbergs visar att en slående majoritet av svenskarna anser att kaffet på jobbet ska vara gratis.

Pressmeddelande -

”Arbetsgivare som inte bjuder på kaffe biter sig i svansen”

Under veckan har flera medier rapporterat om Kommunalarbetarens undersökning som visar att medarbetare i var fjärde svensk kommun behöver betala för kaffet på jobbet, ofta genom löneavdrag. Samtidigt visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av kafferosteriet Löfbergs att en slående majoritet av svenskarna anser att kaffet på jobbet ska vara gratis. Hela 80 procent svarar ja på frågan om kaffet på arbetsplatsen ska vara gratis för anställda. Endast 6 procent svarar nej.

- Med respekt för att ekonomin är ansträngd på många håll så kostar det förmodligen mer att inte bjuda medarbetarna på kaffe med tanke på hur mycket irritation och missnöje det skapar, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.

- Fikastunden och surret kring kaffemaskinen betyder mycket för trivseln på arbetsplatsen, och jämfört med andra alternativ är kaffe en väldigt prisvärd investering för att skapa nöjda medarbetare. Arbetsgivare som inte bjuder på kaffet biter sig själva i svansen.

Fler satsar på kaffe på jobbet
Samtidigt som vissa drar in på kaffet, märker Löfbergs ett ökat intresse från arbetsgivare som använder kaffe på jobbet för att stärka arbetsgivarvarumärket. Gott kaffe och en schysst fikaupplevelse har blivit ett verktyg i kampen om medarbetare.

- Vi får fler och fler förfrågningar från företag och organisationer som vill satsa på baristor, specialkaffe, kaffeprovningar och andra upplevelser för sina anställda. Det ger mycket tillbaka till arbetsplatsen, både socialt och för att uppfattas som en attraktiv arbetsgivare, säger Anders Thorén.

Regionala siffror

”Kaffet på arbetsplatsen ska vara gratis för mig som anställd.”

Län Ja Nej
Stockholm 86 % 5 %
Uppsala 85 % 3 %
Södermanland 77 % 6 %
Östergötland 78 % 6 %
Jönköping & Kronoberg 79 % 7 %
Kalmar, Blekinge & Gotland 70 % 9 %
Skåne 79 % 5 %
Halland 75 % 10 %
Västra Götaland 80 % 7 %
Värmland 79 % 6 %
Örebro 68 % 13 %
Västmanland 82 % 5 %
Dalarna 75 % 7 %
Gävleborg 73 % 6 %
Västernorrland 66 % 8 %
Jämtland & Västerbotten 76 % 10 %
Norrbotten 85 % 5 %
TOTALT 80 % 6 %


Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16–22 juni 2023. Totalt intervjuades 3 802 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

För mer information, kontakta:
Anders Thorén, kommunikationschef, Löfbergs, tfn. 0703-55 64 22, anders.thoren@lofbergs.se

Relaterade länkar

Ämnen


Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag grundat 1906. Idag är vi drygt 300 kaffeälskare som är verksamma i norra Europa, och som delar passionen för smak, trender och hållbarhet. Vi omsätter 2,7 miljarder kronor och är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs äger även varumärkena Peter Larsen Kaffe och Kobbs.

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll