Gå direkt till innehåll
Ny undersökning: Mamma lär oss dricka kaffe

Pressmeddelande -

Ny undersökning: Mamma lär oss dricka kaffe

Män dricker mer kaffe än kvinnor, men det mammorna som är den vanligaste inspirationskällan till att börja dricka kaffe. Det visar en kartläggning av svenskarnas kaffevanor som Kantar Sifo gjort på uppdrag av kafferosteriet Löfbergs. I undersökningen svarar en av fyra (24 procent) att det var mamma som lärde dom att dricka kaffe.

I undersökningen ställdes frågan ”Vem lärde dig dricka kaffe?” och 24 procent svarar mamma vilket placerar mammorna i topp. Papporna kniper andraplatsen med 16 procent, och på delad tredjeplats hittar vi alternativen kompis/vän respektive kollega som 14 procent svarar.

- Sverige är ett av världens mest kaffetörstiga länder, det kan vi alltså tacka mammorna extra mycket för eftersom det är dom som i hög utsträckning för kaffedrickandet vidare till nästa generation. Lite oväntat med tanke på att män generellt sett dricker mer kaffe, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.

Topp 5: ”Vem lärde dig dricka kaffe?”
1. Mamma (24 procent)
2. Pappa (16 procent)
3. Kompis/vän (14 procent)
3. Kollega (14 procent)
5. Annan släkting (7 procent)

Flest storkonsumenter i Västernorrland
Att svenskar älskar sitt kaffe råder det ingen tvekan om. Undersökningen, som omfattar 3 802 personer i åldrarna 18-79 år, visar att fyra av fem svenskar dricker kaffe regelbundet. Drygt hälften (54 %) av alla svenskar dricker 1-3 koppar kaffe om dagen, och en av fyra (24 %) dricker fler än fyra koppar. Mest kaffe dricker man i Västernorrland där 33 procent konsumerar fyra koppar eller fler varje dag.

- Kaffeguldet går till Västernorrland, men norrbottningarna är hack i häl. Norrbotten kan samtidigt glädja sig åt förstaplatsen när det gäller hardcore konsumenter. Här dricker hela 8 procent 7 koppar eller fler, i riket som helhet är siffran 2 procent, säger Anders Thorén.

Topp 5: Storkonsumenter (fyra koppar eller fler om dagen)
1. Västernorrland (33 procent)
2. Norrbotten (30 procent)
3. Västmanland (28 procent)
4. Örebro (27 procent)
4. Dalarna (27 procent)

För mer information, kontakta:
Anders Thorén, kommunikationschef, Löfbergs, tfn. 0703-55 64 22, anders.thoren@lofbergs.se

***

Frågor från undersökningen

Hur mycket kaffe dricker du i genomsnitt per dag?

 • 1–3 koppar 54 %
 • 4–6 koppar 22 %
 • 7 koppar eller fler 2 %
 • Jag dricker inte kaffe 21 %

Bara 4 procent i åldern 56–79 år dricker inte kaffe. I åldern 65–79 år är siffran 0 procent! Flest storkonsumenter finns i Västernorrland där 33 procent dricker fyra koppar eller fler om dagen.

Vem lärde dig att dricka kaffe?

 • Mamma 24 %
 • Pappa 16 %
 • Kompis/vän 14 %
 • Arbetskollega 14 %
 • Annan släkting 7 %
 • Syskon 2 %
 • Annan, vem? 3 %
 • Ingen/jag själv 29 %
 • Tveksam, vet ej 10 %

Även hos männen är mamma den vanligaste inspirationskällan (25 procent). I åldern 65-79 år anger hela 38 procent att mamma lärde dom dricka kaffe.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16–22 juni 2023. Totalt intervjuades 3 802 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Ämnen


Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag grundat 1906. Idag är vi 300 kaffeälskare som är verksamma i norra Europa, och som delar passionen för smak, trender och hållbarhet. Vi omsätter två miljarder kronor och är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs äger även varumärkena Peter Larsen Kaffe och Kobbs.

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll