Gå direkt till innehåll
Torrt men hoppfullt i Brasilien

Blogginlägg -

Torrt men hoppfullt i Brasilien

I början av året regnar det mycket i Brasilien. Vanligtvis. I år upplever man den värsta torkan på väldigt länge. Det sätter sina spår, inte minst hos landets kaffebönder. Men trots torka och vattenransonering möter vår inköpare Martin hoppfulla kaffebönder på sin resa i den Brasilianska delstaten Minas Gerais.

***

Redan innan min resa nås jag av informationen att torkan i Brasilien är den värsta i mannaminne. Detta i en period då det ska regna rikliga mängder för att kaffebären ska mogna på bästa sätt. Det här påverkar naturligtvis kaffeodlingarna där spekulationer om årets och nästkommande skörd redan drivit upp världsmarknadspriset. Resultaten av torkan kommer oftast krypande, man ser inte den fulla effekten innan skörden bärgas. Det var detta vi nu skulle bilda vår egen uppfattning om.

Jag möter min kollega Tony, som kommer direkt från ett besök i Colombia, i hamnstaden Santos. Här träffar vi en rad olika exportörer innan vi deltar på det 20-årsjubilerande kaffeseminariet i Guaraja tillsammans med ett hundratal delegater från 14 länder.

Efter seminariet reser vi tillsammans i de södra delarna av Minas Gerais innan vi delar upp oss för att kunna besöka så många kaffeodlingar som möjligt. Totalt hinner vi med drygt 60 odlingar, både små och stora, vilket geografiskt täcker cirka 50 procent av produktionen i området. Både synintryck och samtal med bönderna bedömer vi ger oss en bra och samlad bild av läget.

Även om det är för tidigt att med säkerhet uttala sig om årets skörd så tyder det mesta på att situationen är något bättre, än de värsta farhågorna. Det är spridda delar och framförallt unga träd på lägre höjder som drabbats värst. Ett träd som ser helt OK ut med mycket bär, kan ha bönor som inte utvecklats alls. Torkan syns även i topparna på äldre träd, men det är inte helt onormalt även när det regnar normalt. Att den förväntade rekordskörden har minskats är helt klart. Många bedömare räknar med att årets arabicaskörd kommer att minska med 10 till 20 procent – vilket är mycket med tanke på hur stora volymer det handlar om. Även nästa års skörd kan ha påverkats.

En positiv sak med höga världsmarknadspriser är att de möjliggör att kaffebönderna kan investera i att förbättra sin skörd. Det i kombination med ökade kunskaper och mer motståndskraftiga odlingar i och med att fler gårdar är certifierade, dämpar bortfallet och gör att det trots allt ser ljust ut på många håll eftersom att behoven stadigt ökar runt om i världen. Det märks när jag möter kaffebonden Marcello som håller på att ställa om sin odling enligt Rainforest Alliance kriterier.

”Vi bör inte fokusera på det som är dåligt, utan på det positiva, hur mycket vi kan producera och sälja”, säger han. Trots att mitt besök är relativt kort märker jag att hans optimism smittar av sig till andra. Fantastiskt.

Jag hinner även med att besöka ett par specialkaffeodlingar där bären mognar för fullt. Odlingarna ligger på hög höjd och har inte drabbats så hårt av torkan. Här fokuserar man just nu istället på nya odlingsmetoder och experimentella framtidsprojekt. En klar trend jag möter är till exempel att fler och fler experimenterar med den torra metoden (natural) när man ska utvinna kaffebönan ur bären. Då rensas bären från blad och kvistar direkt efter skörden och torkas direkt, oftast i solen på öppna ytor, på afrikanska bäddar/bord eller på cementterasser. Den torra metoden ger kaffet en speciell karaktär och har på senare år skördat framgångar i kvalitetstävlingen Cup of Excellence.

På våra resor provsmakar vi ofta tusentals koppar, men det är ett visst kaffe här som verkligen dröjer sig kvar i minnet. Det har en intressant syrlighet med inslag av tropiska frukter och toner av nötter som omsluts av en angenäm sötma. Jag får omedelbart en massa idéer om hur vi kan använda det.

Martin Löfberg


Ämnen

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll

Vulkaniskt gott kaffe

Vulkaniskt gott kaffe

"Efter min djupdykning i Östafrikas många och ofta komplexa smaker beger jag mig hemåt igen via de slingrande bergsvägarna. Jag är fylld av intressanta intryck och idéer, och beundran för hur små frön kan växa till de vackraste kaffeträden om de hanteras på rätt sätt."