Gå direkt till innehåll
- Det är en lösning som kostar lite mer idag, men i det långa loppet har varken vi eller miljön råd med något annat. Användningen av fossil plast måste minska, säger Madelene Breiling, utvecklingschef på Löfbergs
- Det är en lösning som kostar lite mer idag, men i det långa loppet har varken vi eller miljön råd med något annat. Användningen av fossil plast måste minska, säger Madelene Breiling, utvecklingschef på Löfbergs

Pressmeddelande -

Ny klimatsmartare kaffeförpackning

Nu finns den ute i butik: Löfbergs nya klimatsmartare förpackning. Genom att ersätta delar av den fossila plasten med ett växtbaserat alternativ minskar klimatpåverkan initialt med dryg 30 procent.

- Det är en lösning som kostar lite mer idag, men i det långa loppet har varken vi eller miljön råd med något annat. Användningen av fossil plast måste minska, säger Madelene Breiling, utvecklingschef på Löfbergs.

Löfbergs har jobbat med utveckling av den nya förpackningen i två år. Nu har man ställt om hela sortimentet malet kaffe som säljs i svensk dagligvaruhandel.

- Ett viktigt första steg, nu jobbar vi vidare med resten av sortimentet. År 2020 ska alla våra förpackningar, på samtliga marknader runtom i världen, kunna innehålla plast från förnybar råvara, och senast 2030 ska vi bara använda återvunnet eller förnybart material, säger Madelene Breiling.

Löfbergs har också börjat ställa om sortiment som säljs till hotell, restauranger och kaféer. Vissa artiklar har redan det nya förpackningsmaterialet, resten ställs om i maj.

Fasar ut den fossila plasten
För 25 år sedan var Löfbergs först i Europa med aluminiumfria kaffeförpackningar. 2015 lanserade Löfbergs iskaffe i återvinningsbara kartongförpackningar och 2016 lanserade man växtbaserade kapslar. Nu tar Löfbergs alltså nästa stora steg och börjar fasa ut den fossila plasten.

- Vi ersätter en del av den fossila plasten med en plast som tillverkas av sockerrör. Materialet är återvinningsbart och har samma skyddande egenskaper som fossil plast, vilket är viktigt eftersom kaffe är känsligt för ljus och syre, säger Madelene Breiling.

För mer information:
Madelene Breiling, utvecklingschef Supply Chain, Löfbergs, tfn 054-14 01 94, madelene.breiling@lofbergs.se
Anders Thorén, pressansvarig, Löfbergs, tfn 0703-55 64 22, anders.thoren@lofbergs.se

Relaterade länkar

Ämnen


Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag grundat 1906. Idag är vi 350 kaffeälskare som är verksamma i norra Europa och Kanada, och som delar passionen för smak, trender och hållbarhet. Vi omsätter 1,9 miljarder kronor och är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs är en del av Löfbergs Coffee Group som även äger varumärkena Peter Larsen Kaffe, Percol, Green Cup, Kobbs och SuperBonobo. www.lofbergs.se

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll

​Löfbergs fasar ut den fossila plasten

​Löfbergs fasar ut den fossila plasten

För 25 år sedan var Löfbergs först i Europa med att ta bort aluminiumet i kaffeförpackningarna. Nu tar det familjeägda kafferosteriet nästa stora klimatsmarta steg på förpackningsområdet. Under hösten börjar Löfbergs fasa ut den fossila plasten och ersätter den med ett växtbaserat alternativ, grön polyeten.

Nyheter från Löfbergs – upptäck en ny generation kaffe!

Nyheter från Löfbergs – upptäck en ny generation kaffe!

Next Generation Coffee Lovers. Det är namnet på Löfbergs nya produktserie som ger alla kaffeälskare chansen att utforska nya spännande smaker. Sortimentet innehåller bland annat två unika Single Origin-kaffen från Brasilien och Rwanda.

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Målet var att minska de egna utsläppen av växthusgaser med 40 procent innan år 2020. Nu är Löfbergs i mål. Att kafferosteriet flyger mindre och ökar andelen biogasol är två åtgärder som bidragit till att Löfbergs minskat utsläppen med 50 procent per producerat ton kaffe jämfört med basåret 2005.

- Nu ställer vi om till 25 procent återvunnen PET. Ambitionen är att öka andelen kontinuerligt, säger Madelene Breiling på Löfbergs.

​Löfbergs börjar använda återvunnen PET

Kafferosteriet Löfbergs börjar använda återvunnen PET i sina flaskor för Caffeine Water. Detta som ett led i företagets arbete att senast år 2030 bara använda återvunnet eller förnybart material i sina förpackningar.

Nu börjar Melker of Sweden använda lokala biobaserade restmaterial, bland annat kaffesäckar från Löfbergs, i sin produktion.

​Kaffesäckar i 3D-printade kajaker och longboards

Värmlandsbaserade Melker of Sweden har sedan starten 2015 haft en vision om att kunna tillverka innovativa friluftsprodukter med så liten miljöpåverkan som möjligt. Nu lanserar företaget ett nytt koncept där man använder lokala och biobaserade restmaterial, bland annat kaffesäckar från Löfbergs, för storskalig 3D-printning av kajaker, longboards och SUPar (ståbrädor för paddling).

I Löfbergs nya hållbarhetsredovisning går det bland annat att läsa om fler deltagare i utvecklingsprojekt för småskaliga kaffeodlare, ökad andel certifierat kaffe, halverad klimatpåverkan och mer och mer växtbaserat förpackningsmaterial.

Så utvecklades Löfbergs hållbarhetsarbete 2018/2019

Redan 1992 antog Löfbergs sin första miljöpolicy. Sedan dess har företaget jobbat med konkreta mål och åtgärder på hållbarhetsområdet, både i odlarländer och på hemmaplan. Nu presenterar företaget sin hållbarhetsredovisning för det senaste verksamhetsåret.

​Varför PET-flaska?

​Varför PET-flaska?

Att förpacka kolsyrade drycker som Caffeine Water, en naturlig energidryck, och Func, en naturlig funktionsdryck, är en utmaning. PET-flaskan är ett av de bästa alternativen, tur då att Sverige har ett väl fungerande retursystem. Just nu använder vi 25 procent återvunnen PET i våra flaskor, och ambitionen är att öka andelen kontinuerligt framöver.