Gå direkt till innehåll
Anna Nordström, kaffeexepert på Löfbergs, tillhör nu den exklusiva skara som kan titulera sig Q Grader efter att ha klarat en av kaffevärldens tuffaste utbildningar.
Anna Nordström, kaffeexepert på Löfbergs, tillhör nu den exklusiva skara som kan titulera sig Q Grader efter att ha klarat en av kaffevärldens tuffaste utbildningar.

Blogginlägg -

Kaffeexpert på högsta nivå

Det är inte många som har vad som krävs för att försöka, ännu färre blir godkända. Det handlar om en av kaffevärldens tuffaste utbildningar Q Grader där du ska klara inte mindre än 19 blindtester enligt internationella standarder för att bli godkänd. En som nu klarat alla prov och blivit Q Arabica Grader är Anna Nordström, kaffeexpert på Löfbergs.

Grattis Anna! Hur känns det?

- Tack! Det här är det absolut svåraste jag gjort under mina år i kaffevärlden. Jag frågade mig själv flera gånger varför jag utsatte mig för sånt här. När jag blev godkänd grät jag av både glädje, lättnad och utmattning, säger Anna.

Hur går processen till för att bli Q grader?

- Jag började resan i Schweiz för några år sedan och nu är jag precis kommit hem efter en intensiv vecka på Irland. Tre dagar utbildning och tre dagar slutprov med blindtester i mörka rum där varje test kunde bestå av upp till 30 olika koppar. Här ska du kunna upptäcka och beskriva små skillnader och nyanser för att bli godkänd. En enorm press såklart.

Hur många är det som klarar den här utbildning?

- Det här är det svåraste du kan göra i vår bransch. Vanligtvis är det en av tio som klarar provet på sitt första försök. De som inte fixar det får två chanser till, ändå är det bara runt 30 procent som klarar det till slut. Det känns fantastiskt att vara en av dom. En fjäder i hatten för både mig och Löfbergs. Det här gör att vi kan hjälpa våra kunder att utveckla sina erbjudanden på ett ännu bättre sätt.

***

Q Grader-utbildning och -tester görs av Coffee Quality Institute (CQI), en internationell organisation som arbetar för att förbättra kvaliteten på kaffe och livet för de som odlar kaffet. Q Grader-provet rankas som det tuffaste i kaffebranschen, och när du är godkänd har du rätt att bedöma och betygsätta specialkaffe enligt standarder från Specialty Coffee Association (SCA).

***

Anna Nordström är kaffeexpert med en tung meritlista. Hon har vunnit medaljer på både SM och VM, och varit en del av Svenska Baristalandslaget. Hon har klarat fler SCA-utbildningar än dom flesta och tillhör nu även den exklusiva skara som kan titulera sig Q Grader. Anna har jobbat på Löfbergs i 24 år, idag som specialkaffe- och utbildningsansvarig.

Ämnen

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll