Gå direkt till innehåll
29 september firar Sverige - ett av världens mest kaffetörstiga länder - kaffets dag. Här bjuder kaffexeperten Anna Nordström på fem tips för att maxa smaken.
29 september firar Sverige - ett av världens mest kaffetörstiga länder - kaffets dag. Här bjuder kaffexeperten Anna Nordström på fem tips för att maxa smaken.

Nyhet -

Maxa smaken – expertens tips inför kaffets dag!

Hon har vunnit medaljer på både SM och VM, och varit en del av Svenska Baristalandslaget. Här bjuder Löfbergs kaffeexpert Anna Nordström på fem enkla tips hur du maxar smaken på kaffets dag den 29 september.

Fem enkla steg för att maxa smaken på ditt bryggkaffe:

 1. Förvara mörkt och svalt
  Malda kaffebönor är känsliga, och om påsen står öppen förstörs de fina aromerna snabbt. Ha därför kvar kaffet i originalförpackningen och förvara den i en tätslutande burk, gärna svalt.
 2. Vårda din kaffebryggare
  För att kaffet ska smaka riktigt gott är det viktigt att din bryggare mår bra. Håll den ren och avkalka med jämna mellanrum. Och kontrollera temperaturen. Vattnet ska vara mellan 92 och 96 grader för att alla smakämnen ska frigöras. Om du har en bryggare med för låg temperatur är det bättre att koka upp vatten och hälla direkt över kaffet i ett filter.
 3. Dosera rätt
  För att ditt kaffe ska smaka så gott som möjligt är det viktigt att du doserar rätt. 60 gram kaffe/liter vatten är ett bra riktmärke. Typ ett kaffemått eller en rågad matsked per kopp. Överdosera inte, eftersom det gör kaffet beskare. Vill du ha ett starkare kaffe så välj hellre en mörkare rostningsgrad.
 4. Prova något nytt!
  Många av oss är vanemänniskor och dricker oftast samma goda kaffe. Men då och då tycker jag att du ska våga prova något nytt. Brukar du dricka mellanrost så prova ett mörkrostat kaffe. Genom att testa olika rostningsgrader kommer du garanterat upptäcka nya härliga smaker!
 5. Blunda och njut!
  Använd alla dina sinnen när du dricker ditt kaffe. Dofta och smaka. Eller blunda nästa gång du har en varm, väldoftande kopp framför dig. Dröm dig bort till de färggranna Brasilianska kaffeoldingrana eller Andernas gröna bergssluttningar. Och njut!

  Ämnen

  Kontakter

  Anders Thorén

  Anders Thorén

  Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

  Relaterat innehåll