Gå direkt till innehåll
"Små i vissa avseenden, men stora nog att göra skillnad"

Blogginlägg -

"Små i vissa avseenden, men stora nog att göra skillnad"

Året som gick var ett av de viktigaste när det gäller hållbarhet – och ett av de tuffaste. De globala utmaningarna på klimatområdet är fortfarande stora, liksom behovet att förbättra villkoren för världens kaffeodlare. Situationen blev inte bättre av pandemin som svepte över världen. Allt det här ställer höga krav på oss och vår verksamhet, och som vi ser det både kan och måste vi bidra till en hållbar utveckling i linje med Agenda 2030.

Vi är små i vissa avseenden, men stora nog att göra skillnad på många områden. Kaffet vi köper kommer från cirka 40 000 odlare i ett 20-tal länder runtom i världen, och vår dagliga produktion motsvarar 10 miljoner koppar kaffe som når otaliga konsumenter på ett tiotal marknader i Europa och Kanada. Hur vi agerar, att vi väljer och utvecklar hållbara lösningar har alltså stor betydelse för väldigt många.

Coronapandemin har påverkat både oss och vår omvärld, inte minst kunder inom Out of Home (hotell, restauranger, kaféer och arbetsplatser) där många haft det riktigt tufft. Här hoppas vi naturligtvis att situationen ska vända för alla berörda. Pandemin har även påverkat vår försäljning, men en sak som inte förändrats är vårt engagemang och våra insatser på hållbarhetsområdet.

Pandemin förstärkte utmaningarna i odlarländer. Det påverkade vårt arbete inom International Coffee Partners där vi tillsammans med sju andra familjeägda kaffeföretag förbättrar utvecklingsmöjligheterna för småskaliga kaffeodlare. Vi anpassade verksamheten under året och vidtog en rad åtgärder för att hjälpa odlarna att möta krisen.

På hemmaplan har vi fortsatt satsa på energieffektiviseringar, förnybar energi, klimatsmarta förpackningar och en hel del annat. Det bidrog till att vi minskat vår klimatpåverkan ytterligare.

Vi har även tagit fram en ny strategi med ökat fokus på en cirkulär, mer rättvis och jämställd utveckling. Här har stora delar av organisationen bidragit på olika sätt, och det ska bli oerhört spännande att vara en del i det fortsatta arbetet.

Våra framsteg på hållbarhetsområdet skulle inte vara möjliga utan kloka samarbetspartner och duktiga och engagerade medarbetare. Arbetet är en integrerad del i vår dagliga verksamhet – och vi gör det tillsammans. Stort tack till alla er som är med på resan.

Kathrine Löfberg
Styrelseordförande och ägare i fjärde generationen

Ämnen

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll