Gå direkt till innehåll
"​Framtiden är cirkulär"

Blogginlägg -

"​Framtiden är cirkulär"

Kaffe är fantastiskt! Vi älskar doften och smaken, att det ger oss energi och får oss att vakna. Vi älskar kaffe som ett socialt kitt som får människor att träffas och umgås. Samtidigt vet vi att kaffe skulle kunna betyda ännu mer. Idag använder vi nämligen långt från kaffets fulla potential. Det vill vi ändra på för att bidra till en 100 procent cirkulär produktion och konsumtion av kaffe, helt utan avfall.

Klimatförändringarna och slöseriet med resurser hotar hela den globala kaffebranschen, från odlare till konsumenter. Vi måste förändra hur vi ser på kaffe och använda alla resurser i hela värdekedjan. Därför har vi tagit initiativ till Circular Coffee Community där vi tillsammans med konsumenter och andra i kaffebranschen driver utvecklingen i en mer hållbar riktning.

För även om vi är många som gillar kaffe så är det få som vet hur mycket vi kan få ut av de miljoner plantor och bönor som skördas runt om i världen varje dag. Idag använder vi mindre än 1 procent av de näringsämnen som kaffeplantan kan ge när vi brygger en kopp kaffe. Vårt mål är att hitta nya lösningar så att resurserna används till 100 procent.

I Circular Coffee Community bjuder vi in konsumenter, kunder, forskare och andra individer och verksamheter för att eliminera allt avfall kopplat till produktion och konsumtion av kaffe. Vi vill göra hela värdekedjan hållbar - från det nyplanterade kaffeträdet till det använda kaffet. Det skapar nya intäkter för odlarna, gör att konsumenten kan dra nytta av hela koppen samtidigt som påverkan på klimat och miljö minskar.

Nya vanor och produkter
Kaffekonsumenten spelar en avgörande roll i den cirkulära omställningen. Tänk bara på hur mycket kaffesump vi slänger varje dag och hur många kaffeslattar som hälls i vasken. Här kan alla bidra. Kaffesumpen kan användas för hudvård, till gödning eller att tillverka möbler, och kaffeslattarna kan få nytt liv i en läskande iskaffe eller som marinad.

På www.circularcoffeecommunity.com samlar vi praktiska tips för hur alla kan använda sitt kaffe fullt ut. Samtidigt arbetar vi med att hitta nya metoder som kan användas i både liten och stor skala – i hemmet och på kaféer och restauranger.

Vi kommer att dokumentera effekterna så att alla som är en del av Circular Coffee Community kan se att deras insatser faktiskt betyder något och gör skillnad. I Circular Coffee Community strävar vi också efter att utveckla nya klimatsmarta förpackningar och material, och att driva på för mer ekologisk och hållbar odling av kaffe. Och en hel del annat också förstås.

Det handlar alltså om att göra hela kaffets värdekedja cirkulär - från odlare till konsumenter. Vi är övertygade om att möjligheterna är oändliga – och det vill vi utforska tillsammans med andra i Circular Coffee Community.

Lars Aaen Thøgersen
Chief Innovation and Circular Transformation Officer

Ämnen

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll