Gå direkt till innehåll
- En milstolpe som minskar Löfbergs klimatpåverkan avsevärt, säger Eva Eriksson, Head of Sustainability.
- En milstolpe som minskar Löfbergs klimatpåverkan avsevärt, säger Eva Eriksson, Head of Sustainability.

Pressmeddelande -

Milstolpe för Löfbergs: har börjat rosta kaffe med fossilfri biogasol

Rostprocessen har länge varit en av de stora hållbarhetsutmaningarna för Löfbergs. Nu har det familjeägda kafferosteriet hittat en lösning. Förra veckan började företaget rosta med 100 % fossilfri biogasol vid anläggningen i Karlstad, något som minskar Löfbergs klimatpåverkan avsevärt.

- En riktig milstolpe och något vi jobbat med i tio år! När vi satte målet att rosta fossilfritt visste vi inte riktigt hur det skulle gå till, men nu är vi äntligen i mål. Det visar hur viktigt det är att sätta konkreta mål med sitt hållbarhetsarbete, säger Eva Eriksson, Head of Sustainability på Löfbergs.

Lösningen blev alltså en fossilfri biogasol som levereras av Kosan Gas, en av Nordens ledande leverantörer av gasol. Biogasolen utvinns uteslutande från biobaserade restprodukter eller biobaserat avfall.

- Övergången är ett led i vår cirkulära omställning och har gått otroligt smidigt, vi har inte behövt bygga om någonting i vår anläggning. Och även om biogasolen kostar lite mer än den fossila gasolen så är det en investering vi är beredda att ta, säger Eva Eriksson.

På Löfbergs rosteri i Karlstad, med en kapacitet på upp till 30 000 ton per år, rostas nu allt kaffe med fossilfri biogasol.

Minskar CO2-utsläppen med 85 %
Som medlemmar i företagsnätverket Hagainitiativet är Löfbergs mål att minska sin klimatpåverkan med minst 85 % till år 2030 jämfört med basåret 2005. Verksamhetens största klimatpåverkan har kommit från gasolen som används vid kafferostningen, och en förutsättning för att nå klimatmålet har alltså varit att hitta ett fossilfritt alternativ.

- Vi har jobbat tätt tillsammans med Kosan Gas under en lägre tid, och började blanda in biogasol redan hösten 2017. Då handlade det om 20 %, men nu använder vi alltså 100 % fossilfri biogasol. Det gör att vi med största sannolikhet når målet att minska vår klimatpåverkan med 85 % redan under verksamhetsåret 2021/2022, säger Eva Eriksson.

Cirkulär omställning
Att rosta med biogasol ligger i linje med den cirkulära omställning Löfbergs jobbar aktivt med på alla plan, från odlarland till konsumtionstillfälle.

- Klimatförändringarna och slöseriet med resurser hotar den globala kaffebranschen, och vi måste ställa om till gröna alternativ och börja använda alla resurser i hela värdekedjan fullt ut. Fossilfri biogasol som görs på biobaserade restprodukter är ett bra exempel på vad det kan handla om. Att vi bara använder kaffebönor från hållbart certifierade odlingar och ställer om till växtbaserade förpackningar är två andra, säger Eva Eriksson, Head of Sustanaibility på Löfbergs.

Som ett led i arbetet har Löfbergs även startat Circular Coffee Community, ett initiativ där kafferosteriet bjuder in konsumenter, företag och andra för att tillsammans hitta lösningar som bidrar till en cirkulär kaffebransch med noll avfall.

För mer information:
Eva Eriksson, Head of Sustainability, Löfbergs, tfn: 054-14 01 23, eva.eriksson@lofbergs.se

Ämnen


Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag grundat 1906. Idag är vi 340 kaffeälskare som är verksamma i norra Europa och Kanada, och som delar passionen för smak, trender och hållbarhet. Vi omsätter 1,6 miljarder kronor och är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs är en del av Löfbergs group som även äger varumärkena Peter Larsen Kaffe, Percol, Green Cup, Kobbs och SuperBonobo. www.lofbergs.se

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll

- Det här betyder att det som tidigare var avfall istället blir en viktig och hållbar resurs, säger Madelene Breiling, Supply Chain Development Manager på Löfbergs.

Kaffeförpackningar i återvinningsbart monomaterial på väg att bli verklighet hos Löfbergs

Löfbergs strävar efter att vara 100% cirkulära 2030, och som en del i detta bara använda förpackningar med återvunnet eller förnybara material som kan materialåtervinnas. I ett av de senaste projekten är resultaten revolutionerande – lyckade pilottester av vad som förmodligen är världens första prototyp av en kaffeförpackning tillverkad av mjukplast i ett skikt (PE monomaterial).