Gå direkt till innehåll
- Det här betyder att det som tidigare var avfall istället blir en viktig och hållbar resurs, säger Madelene Breiling, Supply Chain Development Manager på Löfbergs.
- Det här betyder att det som tidigare var avfall istället blir en viktig och hållbar resurs, säger Madelene Breiling, Supply Chain Development Manager på Löfbergs.

Pressmeddelande -

Kaffeförpackningar i återvinningsbart monomaterial på väg att bli verklighet hos Löfbergs

Kafferosteriet Löfbergs strävar efter att vara 100% cirkulära 2030, och som en del i detta bara använda förpackningar med återvunnet eller förnybara material som kan materialåtervinnas. Här arbetar Löfbergs nu med en rad olika samarbetspartners för att hitta lösningar. I ett av de senaste projekten är resultaten revolutionerande – lyckade pilottester av vad som förmodligen är världens första prototyp av en kaffeförpackning tillverkad av mjukplast i ett skikt (PE monomaterial).

- En milstolpe som kan göra det möjligt att få till ett cirkulärt flöde av plast som används i kaffeförpackningar eftersom det nu går att samla in, sortera, återvinna och att sen återanvända plasten i nya förpackningar. Det här betyder att det som tidigare var avfall istället blir en viktig och hållbar resurs, säger Madelene Breiling, Supply Chain Development Manager på Löfbergs.

Idag tillverkas de aktuella plastförpackningar i flera skikt och är därför inte lämpliga för insamling, sortering eller återvinning eftersom sorteringsanläggningar oftast inte kan urskilja och separera kompositmaterial.

Utmaningen för kaffebranschen har varit att hitta en tunn, flexibel plastfilm som består av polyeten i ett skikt (monomaterial), och som är lämplig att köra i maskiner med hög hastighet. Det handlar också om att säkerställa att förpackningen har en fungerande barriär som skyddar produkten så att kaffets aromer och hållbarhet garanteras, och att förpackningen kan samlas in, sorteras och återvinnas på alla marknader.

- Vi har arbetat med denna banbrytande innovation under lång tid tillsammans med en material- och maskinleverantör. Nu har vi utvecklat en prototyp med återvinningsbar monomaterialstruktur av polyeten som är utformat för den cirkulära ekonomin. Prototypen har klarat alla kvalitetstester så här långt, och nu skalar vi upp testerna arbetar med olika materialegenskaper och finjusterar specifikationer, så att de nya förpackningarna kan nå butikshyllorna senare i år, säger Madelene Breiling.

Minska klimatavtrycket
Den nya förpackningen är av allt att döma det första i sitt slag som klarar nålsögat för vad som krävs i en kaffeproduktion och som kan materialåtervinnas fullt ut när den samlats in och sorterats, vilket blir möjligt i de flesta avfallshanterings- och återvinningssystem. Nu fortsätter Löfbergs arbetet med att finjustera maskiner och materialegenskaper.

- Nästa steg att producera monomaterialet helt på förnybar råvara. Vi ser redan potential att öka den förnybara andelen, samma övergång som vi redan gjort med de flesta av våra förpackningslösningar och som gör det möjligt för oss att minska förpackningarnas klimatavtryck avsevärt, säger Madelene Breiling.

För mer information:
Madelene Breiling, Supply Chain Development Manager, Löfbergs, 054-14 01 94, madelene.breiling@lofbergs.se

Ämnen


Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag grundat 1906. Idag är vi 340 kaffeälskare som är verksamma i norra Europa och Kanada, och som delar passionen för smak, trender och hållbarhet. Vi omsätter 1,6 miljarder kronor och är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs är en del av Löfbergs group som även äger varumärkena Peter Larsen Kaffe, Percol, Green Cup, Kobbs och SuperBonobo. www.lofbergs.se

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll

- En milstolpe som minskar Löfbergs klimatpåverkan avsevärt, säger Eva Eriksson, Head of Sustainability.

Milstolpe för Löfbergs: har börjat rosta kaffe med fossilfri biogasol

Rostprocessen har länge varit en av de stora hållbarhetsutmaningarna för Löfbergs. Nu har det familjeägda kafferosteriet hittat en lösning. Förra veckan började företaget rosta med 100 % fossilfri biogasol vid anläggningen i Karlstad, något som minskar Löfbergs klimatpåverkan avsevärt.

Nu får Löfbergs kaffeproduktion fler och nya användningsområden. Ett samarbete med Sculpture har resulterat i världens första 3D-printade kaffebar gjord på återvunnet avfall.

Kaffeavfall får nytt liv som 3D-printade möbler

Det dricks enorma mängder kaffe i Sverige varje dag, och nu kan kaffeproduktionen få fler och nya användningsområden. Ett samarbete mellan Löfbergs och Sculptur har resulterat i världens första 3D-printade kaffebar gjord på återvunnet avfall. Kaffebaren används på en ICA-butik i Sälen, där den väcker stort intresse.

Den cirkulära omställningen är en del av Löfbergs nya affärsstrategi.

​Ny strategi bidrar till cirkulär omställning på Löfbergs

Kaffebranschen har behov av cirkulär omställning, och här vill Löfbergs vara med och driva utveckling. Nu siktar det familjeägda kafferosteriet på att eliminera allt avfall relaterat till odling, förädling och konsumtion till år 2030.