Gå direkt till innehåll
Den cirkulära omställningen är en del av Löfbergs nya affärsstrategi.
Den cirkulära omställningen är en del av Löfbergs nya affärsstrategi.

Pressmeddelande -

​Ny strategi bidrar till cirkulär omställning på Löfbergs

Kaffebranschen har behov av cirkulär omställning, och här vill Löfbergs vara med och driva utveckling. Nu siktar det familjeägda kafferosteriet på att eliminera allt avfall relaterat till odling, förädling och konsumtion till år 2030.

- Den cirkulära omställningen är en del i vår nya affärsstrategi, en förändring vi tror kommer att löna sig både kommersiellt, socialt och miljömässigt, säger Lars Appelqvist, vd på Löfbergs.

Vill påskynda utvecklingen
För att nå målet noll avfall till 2030 kommer Löfbergs bjuda andra aktörer, både inom och utanför branschen. Löfbergs initiativ Circular Coffee Community, som ska bidra till eliminera allt avfall relaterat till kaffe, är ett exempel. För att påskynda utvecklingen har det familjeägda kafferosteriet nu utsett en Chief Innovation and Circular Transformation Officer.

- Klimatförändringarna och slöseriet med resurser hotar inte bara vår verksamhet utan hela den globala kaffebranschen, från odlare till konsumenter. Vi måste förändra hur vi ser på kaffe och använda alla resurser i hela värdekedjan, säger Lars Aaen Thøgersen, Chief Innovation and Circular Transformation Officer på Löfbergs.

För mer info:
Lars Aaen Thøgersen, Chief Innovation and Circular Transformation Officer, Löfbergs, tfn: +45 214 417 20
Anders Thorén, Kommunikationschef, Löfbergs, 0703-55 64 22

Ämnen


Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag grundat 1906. Idag är vi 350 kaffeälskare som är verksamma i norra Europa och Kanada, och som delar passionen för smak, trender och hållbarhet. Vi omsätter 1,9 miljarder kronor och är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs är en del av Löfbergs group som även äger varumärkena Peter Larsen Kaffe, Percol, Green Cup, Kobbs och SuperBonobo. www.lofbergs.se

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll

Med Löfbergs nya initiativ blir kaffet inte bara en slutprodukt, utan även en råvara till nya produkter i en cirkulär ekonomi.

Cirkulärt fokus när ​Löfbergs vill få fler att använda hela koppen

Sverige är ett av världens mest kaffetörstiga land, samtidigt slattar vi bort 300 miljoner liter kaffe varje år. Ett onödigt slöseri med jordens resurser. Nu lanserar Löfbergs #helakoppen – ett initiativ som ska hjälpa fler ta vara på hela koppen och få ut mer av sitt kaffe. Nu ses kaffet inte bara som en slutprodukt, utan även som råvara till nya produkter i en cirkulär ekonomi.

Samarbetet innebär att Löfbergs tar med sig Sprouds produkter till sina hotell-, restaurang- och kafékunder.

Löfbergs och Sproud i nytt samarbete

Den ena är marknadsledare och har funnits i mer än 100 år, den andra en pigg uppstickare på en marknad som växer så det knakar. Nu startar Löfbergs och Sproud ett samarbete som ska stärka kaffeupplevelsen på landets kaféer och restauranger.

Nu får Löfbergs kaffeproduktion fler och nya användningsområden. Ett samarbete med Sculpture har resulterat i världens första 3D-printade kaffebar gjord på återvunnet avfall.

Kaffeavfall får nytt liv som 3D-printade möbler

Det dricks enorma mängder kaffe i Sverige varje dag, och nu kan kaffeproduktionen få fler och nya användningsområden. Ett samarbete mellan Löfbergs och Sculptur har resulterat i världens första 3D-printade kaffebar gjord på återvunnet avfall. Kaffebaren används på en ICA-butik i Sälen, där den väcker stort intresse.

- Det handlar både om att ställa om till nya, förnybara material och att minska användningen av engångsmaterial, säger Josefine Nilsson.

Löfbergs satsar på 100 % plastfria engångsmuggar

De flesta engångsmuggar innehåller ofta en plastbarriär som gör dom svårare att återvinna på rätt sätt. Onödigt tycker Löfbergs som hittat en ny lösning som är helt plastfri och kan materialåtervinnas till 100 procent. Den nya muggen fasas in på Löfbergs under våren 2021 och är en del i arbetet att bidra till en cirkulär omställning inom kaffebranschen.

- Det här betyder att det som tidigare var avfall istället blir en viktig och hållbar resurs, säger Madelene Breiling, Supply Chain Development Manager på Löfbergs.

Kaffeförpackningar i återvinningsbart monomaterial på väg att bli verklighet hos Löfbergs

Löfbergs strävar efter att vara 100% cirkulära 2030, och som en del i detta bara använda förpackningar med återvunnet eller förnybara material som kan materialåtervinnas. I ett av de senaste projekten är resultaten revolutionerande – lyckade pilottester av vad som förmodligen är världens första prototyp av en kaffeförpackning tillverkad av mjukplast i ett skikt (PE monomaterial).

Genom olika samarbeten arbetar vi för 100% cirkulär användning av alla resurser relaterade till kaffe, säger Eva Eriksson, kvalitets- och hållbarhetschef på Löfbergs.

​Löfbergs gör IKEA sällskap i initiativ för att halvera matsvinnet

Löfbergs gör IKEA sällskap i det banbrytande 10x20x30-initiativet för att utrota matsvinn. 10x20x30 går hand i hand med Löfbergs initiativ Circular Coffee Community med syfte att eliminera allt avfall relaterat till kaffe. 10x20x30 leds av IKEA och drygt 10 av världens största livsmedelsaktörer. Löfbergs är en av IKEA:s största leverantörer av kaffe.

Joakim Svensson, Quality Engineer, och Madelene Breiling, Supply Chain Development Manager på Löfbergs med några av Löfbergs nya, banbrytande förpackningar.

​Löfbergs satsar på cirkulära förpackningar

Med en ny förpackningsstrategi vill Löfbergs bidra till en mer cirkulär ekonomi. Det familjeägda kafferosteriet genomförde nyligen ett framgångsrikt pilottest med återvinningsbara paket gjorda av 50% biobaserade polymerer. Den nya förpackningen används av det danska varumärket Peter Larsen Kaffe och är godkänt för återvinning i Danmark. Madelene Breiling, Supply Chain Development Manager vet mer.