Gå direkt till innehåll
Med drygt 30 år i branschen har Tony Broman besökt de flesta av världens kaffeodlarländer. För 25 år sedan importerade han och Löfbergs den första containern med ekologiskt kaffe till Sverige.
Med drygt 30 år i branschen har Tony Broman besökt de flesta av världens kaffeodlarländer. För 25 år sedan importerade han och Löfbergs den första containern med ekologiskt kaffe till Sverige.

Nyhet -

25 år med ekologiskt kaffe

Den 7 mars är det 25 år sedan Löfbergs som första större svenska kafferosteri producerade det första paketet ekologiskt kaffe. Det fanns ingen större efterfrågan och få var beredda att betala extra för hållbart certifierat kaffe, men det familjeägda kafferosteriet var ändå övertygad om att det var framtiden. Idag är hela Löfbergs sortiment certifierat.

- Jag var relativt ny på Löfbergs när jag fick i uppdrag att hitta ett ekologiskt kaffe som uppfyllde våra krav på smak och kvalitet. Inte så lätt eftersom det inte var så många som odlade ekologiskt på den tiden, men till slut hittade jag det vi letade efter på en gård i Mexiko, säger Tony Broman, Senior Trading Manager på Löfbergs.

Jakten på ekologiska kaffebönor tog Tony Broman till Finca Santa Anita i området Chiapas i södra Mexiko. Där hittade han det Löfbergs sökte; högvuxna arabicabönor av fin kvalitet med rätt smakprofil.

– Vi var övertygade om att ekologiskt var rätt väg att gå och när vi hittade rätt köpte vi en hel container, 17 ton! Försäljningen gick trögt i början, och det var med nervösa steg jag gick ner till råkaffelagret varje dag och räknade hur många säckar med ekologiskt kaffe vi hade kvar, säger Tony Broman.

 

Tony Broman med Löfbergs första paket ekologiskt kaffe, producerat i Karlstad den 7 mars 1996.

Var fjärde kopp ekologisk
Till slut tog försäljningen fart, mycket tack vare Löfbergs hotell- och restaurangkunder som tidigt anammade det hållbart certifierade kaffet. Idag är varje fjärde kopp som Löfbergs säljer ekologisk. Mycket av kaffet har dubbla certifieringar, vilket gjort Löfbergs till en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe.

- En helt fantastisk utveckling och ett första viktigt steg i den hållbara omställningen av kaffebranschen. Det kunde jag inte drömma om när jag stod där i södra Mexiko och provsmakade de ekologiska bönorna för 25 år sedan, säger Tony Broman.

Bara certifierat kaffe
När Löfbergs importerade den första containern med ekologisk kaffe till Sverige blev det startskottet på en omställning i hela branschen. Den tog ytterligare fart när Löfbergs några år senare började sälja kaffe som var både ekologiskt och Fairtrade-märkt. Idag är allt kaffe som säljs under Löfbergs-varumärket certifierat.

- Vi jobbar tillsammans med certifieringsorgan och kunder inom dagligvaruhandeln, hotell, restauranger och kaféer för att öka tillgången och efterfrågan. Det handlar om att hjälpa både odlare och konsumenter att förstå nyttan med att välja hållbart certifierat kaffe, säger Tony Broman.

- Idag jobbar vi med tre olika certifieringar; ekologiskt, Fairtrade och Rainforest Alliance. De har lite olika fokus, men alla bidrar till en hållbar utveckling för både människor och planeten.

 

Ämnen

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll

​Löfbergs ekologiska bäst i test

​Löfbergs ekologiska bäst i test

Fem hjärtan av fem. När Icakuriren testar ekologiskt kaffe får Löfbergs högsta betyg och utmärkelsen bäst i test.

– Inget gör oss så lyckliga som när vi kan säkerställa att varje kaffeböna når koppen. Genom samarbetet med Circle K har vi hittat en lösning som ger en ny, spännande smakupplevelse, säger Martin Löfberg, Chief Purchasing Officer på Löfbergs.

Unik kaffesatsning mot matsvinn på Circle K

Nu serveras den första koppen av Circle K:s räddade kaffe. Kaffet är ett resultat av det mångåriga samarbetet med Löfbergs, som nu tagit fram ett kaffe på bönor som annars riskerat bli svinn i rosteriet. Kaffet är unikt i sitt slag och är en blandning av tre sorter från Syd- och Centralamerika samt Östafrika. Satsningen säkerställer en besparing på ca 28 ton CO2 och finns bara på Circle K.

- En milstolpe som minskar Löfbergs klimatpåverkan avsevärt, säger Eva Eriksson, Head of Sustainability.

Milstolpe för Löfbergs: har börjat rosta kaffe med fossilfri biogasol

Rostprocessen har länge varit en av de stora hållbarhetsutmaningarna för Löfbergs. Nu har det familjeägda kafferosteriet hittat en lösning. Förra veckan började företaget rosta med 100 % fossilfri biogasol vid anläggningen i Karlstad, något som minskar Löfbergs klimatpåverkan avsevärt.