Gå direkt till innehåll

Ämnen: Miljöteknik, återvinning

100 ton kaffe får ny förpackning

100 ton kaffe får ny förpackning

Sedan 2002 har Löfbergs varit huvudleverantör av ekologiskt Fairtrade-kaffe till Strawberry. Tidigare i år lanserade Löfbergs klimatvänliga förpackningar i monolaminat. Nu är förpackningen tillgänglig för volymprodukter och hotellföretaget Strawberry är först ut.

- Vi har redan börjat använda den nya förpackningen och feedbacken från våra kunder är väldigt positiv, säger Madelene Breiling, utvecklingschef på Löfbergs.

Löfbergs först med ny typ av återvinningsbar kaffeförpackning

Efter flera års utvecklingsarbete lanserar kafferosteriet Löfbergs nu en världsnyhet i form av kaffeförpackningar i monolaminat. Fördelen med den nya förpackningen är att den kan materialåtervinnas i stället för att förbrännas, vilket skapar förutsättningar för ett cirkulärt kretslopp. Jämfört med tidigare förpackningar minskar klimatpåverkan med 55 procent.

- En milstolpe som minskar Löfbergs klimatpåverkan avsevärt, säger Eva Eriksson, Head of Sustainability.

Milstolpe för Löfbergs: har börjat rosta kaffe med fossilfri biogasol

Rostprocessen har länge varit en av de stora hållbarhetsutmaningarna för Löfbergs. Nu har det familjeägda kafferosteriet hittat en lösning. Förra veckan började företaget rosta med 100 % fossilfri biogasol vid anläggningen i Karlstad, något som minskar Löfbergs klimatpåverkan avsevärt.

Nu börjar Melker of Sweden använda lokala biobaserade restmaterial, bland annat kaffesäckar från Löfbergs, i sin produktion.

​Kaffesäckar i 3D-printade kajaker och longboards

Värmlandsbaserade Melker of Sweden har sedan starten 2015 haft en vision om att kunna tillverka innovativa friluftsprodukter med så liten miljöpåverkan som möjligt. Nu lanserar företaget ett nytt koncept där man använder lokala och biobaserade restmaterial, bland annat kaffesäckar från Löfbergs, för storskalig 3D-printning av kajaker, longboards och SUPar (ståbrädor för paddling).