Gå direkt till innehåll
- Vi har redan börjat använda den nya förpackningen och feedbacken från våra kunder är väldigt positiv, säger Madelene Breiling, utvecklingschef på Löfbergs.
- Vi har redan börjat använda den nya förpackningen och feedbacken från våra kunder är väldigt positiv, säger Madelene Breiling, utvecklingschef på Löfbergs.

Pressmeddelande -

Löfbergs först med ny typ av återvinningsbar kaffeförpackning

Efter flera års utvecklingsarbete lanserar kafferosteriet Löfbergs nu en världsnyhet i form av kaffeförpackningar i monolaminat. Fördelen med den nya förpackningen är att den kan materialåtervinnas i stället för att förbrännas, vilket skapar förutsättningar för ett cirkulärt kretslopp. Jämfört med tidigare förpackningar minskar klimatpåverkan med 55 procent.

- Vi är såklart otroligt stolta och glada idag! Det här är ett fantastiskt framsteg, inte bara för oss utan för hela kaffebranschen som nu kan minska klimatavtrycket ytterligare. Vi har redan börjat använda den nya förpackningen och feedbacken från våra kunder är väldigt positiv, säger Madelene Breiling, utvecklingschef på Löfbergs.

Arbetet med den nya förpackningen är ett led i Löfbergs strävan att vara 100 procent cirkulära år 2030, och då bara använda förpackningar med återvunnet eller förnybara material som kan materialåtervinnas.

Säkerställer smak och arom
Idag består kaffeförpackningarna normalt av flera skikt med olika plastsorter, så kallade flerskiktsfilmer. Det gör att förpackningarna inte kan materialåtervinnas eftersom sorteringsanläggningar oftast inte kan urskilja och separera de olika materialen, vilket resulterar i att dom eldas upp. Det problemet har inte den nya förpackningen som består av en och samma plastsort – ett så kallat monolaminat i polyeten.

- Utmaningen har varit att säkra en fullgod körbarhet utan att tumma på viktiga barriäregenskaper som till exempel gastäthet och punkteringsskydd. Kaffe är en känslig produkt där förpackningen måste säkerställa att smaker och aromer bevaras. Att förpackningen kan samlas in, sorteras och återvinnas på alla marknader har också varit en viktig aspekt i utvecklingsarbetet, säger Madelene Breiling.

Löfbergs har utvecklat den nya förpackningen tillsammans med en material- och maskinleverantör, och den är godkänd och certifierad av det tyska testinstitutet Cyclos-HTP.

För mer information:
Madelene Breiling, utvecklingschef, Löfbergs, tfn. 073-765 95 40, madelene.breiling@lofbergs.se

Ämnen


Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag grundat 1906. Idag är vi 300 kaffeälskare som är verksamma i norra Europa, och som delar passionen för smak, trender och hållbarhet. Vi omsätter två miljarder kronor och är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs äger även varumärkena Peter Larsen Kaffe, Percol och Kobbs.

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll