Gå direkt till innehåll
- Klimatförändringarna påverkar redan kaffeindustrin i hög utsträckning och något måste göras. Det handlar om att utsläppen måste minska på riktigt i hela värdekedjan, säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs.
- Klimatförändringarna påverkar redan kaffeindustrin i hög utsträckning och något måste göras. Det handlar om att utsläppen måste minska på riktigt i hela värdekedjan, säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs.

Pressmeddelande -

Löfbergs hållbarhetsredovisning: ”Vi kan inte klimatkompensera bort utmaningarna inom kaffeindustrin”

Genom ett målmedvetet arbete och stora investeringar har Löfbergs lyckats minska sin klimatpåverkan med hela 90 procent de senaste tre åren. Det visar det familjeägda kafferosteriets nya hållbarhetsredovisning som släpps idag. Nu sätter företaget nya tuffa klimatmål med fokus på att minska klimatutsläppen i hela värdekedjan – alltså även utanför den egna verksamheten.

- Klimatförändringarna påverkar redan kaffeindustrin i hög utsträckning och något måste göras. Det handlar om att utsläppen måste minska på riktigt i hela värdekedjan, vi kan till exempel inte klimatkompensera bort utmaningarna i kaffeindustrin, säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs.

Nu sätter Löfbergs konkreta mål när det gäller klimatutsläppen även utanför den egna verksamheten, till exempel för odling, kundtransporter och konsumtion. Senast 2030 ska Löfbergs ha bidragit till en minskning med 30 procent.

- Det här kommer att kräva nya typer av samarbeten, vilket vi välkomnar. I slutändan handlar det om att vi vill bidra till en värld där både människor och kaffe kan växa, säger Kajsa-Lisa Ljudén.

Lyckad klimatinvestering
Att Löfbergs minskat den egna klimatpåverkan med 90 procent de senaste tre åren beror framför allt på att man ställt om till grön biogasol i rostprocessen, och att man investerat drygt 200 miljoner kronor i ett nytt, modernt och miljöcertifierat kafferosteri i Karlstad.

- Det nya kafferosteriet är verkligen en lyckad klimatinvestering som innebär att vi tar ett jättekliv i vårt klimatarbete. Det i kombination med att vi hittar nya smarta lösningar som minskar vårt svinn, ökar andelen växtbaserat förpackningsmaterial och annat gör att vi stadigt närmar oss målsättningen att bli cirkulära och genererar noll avfall, säger Kajsa-Lisa Ljudén.

Bortom hållbarhetscertifieringar
1995 importerade Löfbergs den första containern med ekologiskt kaffe till Sverige, och idag har hela sortimentet en hållbarhetsmärkning. Det har bland annat bidragit till 45 miljoner kronor i extra premier till Fairtrade-odlare och -kooperativ under året, och att en yta motsvarande 12 700 ställts om till ekologisk odling utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Men Löfbergs gör stora insatser bortom hållbarhetscertifieringarna också, till exempel genom egna utvecklingsprojekt. Arbetet sker inom ramen för International Coffee Partners och coffee&climate, två initiativ som Löfbergs grundat tillsammans med andra europeiska kaffeföretag. Fram till idag har närmare 180 000 kaffeodlare deltagit i projekten.

- Att stärka kaffeodlarna och deras möjligheter att möta klimatförändringar och förbättra sina levnadsvillkor är en prioriterad fråga för att säkra kaffets framtid, säger Kajsa-Lisa Ljudén.

Några av Löfbergs hållbarhetsnyheter från året som gått:

  • 90 % minskad klimatpåverkan (basår 2018/2019).
  • 73 % växtbaserat förpackningsmaterial
  • 45 miljoner kronor i extra premier till Fairtrade-odlare och -kooperativ.
  • Bidrar till att en yta motsvarande 12 700 fotbollsplaner ställts om till ekologisk odling utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel
  • 176 000 småskaliga kaffeodlare i egna utvecklingsprojekt (basår 2001)
  • Ny rekryteringsprocess för mer inkluderande och jämställda rekryteringar

>> Ladda ner Löfbergs nya hållbarhetsredovisning här.

För mer information:
Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef, tfn: 0703-55 94 13, kajsa-lisa.ljuden@lofbergs.se
Anders Thorén, kommunikationschef, tfn: 070-355 64 22, anders.thoren@lofbergs.se

    Ämnen

    Kategorier


    Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag grundat 1906. Idag är vi 300 kaffeälskare som är verksamma i norra Europa, och som delar passionen för smak, trender och hållbarhet. Vi omsätter 2 miljarder kronor och är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs äger även varumärkena Peter Larsen Kaffe, Percol och Kobbs. www.lofbergs.se

    Kontakter

    Anders Thorén

    Anders Thorén

    Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

    Relaterat innehåll

    - Vi har redan börjat använda den nya förpackningen och feedbacken från våra kunder är väldigt positiv, säger Madelene Breiling, utvecklingschef på Löfbergs.

    Löfbergs först med ny typ av återvinningsbar kaffeförpackning

    Efter flera års utvecklingsarbete lanserar kafferosteriet Löfbergs nu en världsnyhet i form av kaffeförpackningar i monolaminat. Fördelen med den nya förpackningen är att den kan materialåtervinnas i stället för att förbrännas, vilket skapar förutsättningar för ett cirkulärt kretslopp. Jämfört med tidigare förpackningar minskar klimatpåverkan med 55 procent.

    Kathrine Löfberg och Anders Fredriksson är stolta över hur långt Löfbergs kommit på hållbarhetsområdet, men är samtidigt medvetna om att det finns mycket kvar att göra.

    "Vi vill bidra till en värld där både människor och kaffe kan växa"

    Hållbarhet har alltid varit viktigt för Löfbergs, ända sedan starten 1906. Det genomsyrar hela verksamheten och allt som görs. Det familjeägda kafferosteriet är stolta över hur långt man kommit inom en del områden, men är medvetna om att det finns mycket kvar att göra.

    Christina Singh är Head of Circular Innovation på Löfbergs.

    ”Öppen innovation skapar nya möjligheter på hållbarhetsområdet”

    Den cirkulära omställningen måste sträcka sig utanför vår egen verksamhet för att göra skillnad på riktigt. Vi vill involvera både kaffeodlare och konsumenter, och alla däremellan, på resan framåt. Vi har inte alla lösningar än, och för att hitta dem krävs att vi arbetar innovativt och nytänkande både internt och externt.

    Martin Löfberg är Chief Purchasing Officer på Löfbergs. Här bloggar han om behovet av en schysstare och mer transparent värdekedja i kaffebranschen.

    ”Schysst handel en drivkraft för hållbara utveckling”

    Att bidra till en schysstare, affärsdriven och mer transparent värdekedja är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete. På Löfbergs strävar vi efter att vara en drivkraft när det kommer till att skapa bättre möjligheter för kaffeodlare och deras samhällen världen över. Men vi arbetar inte bara i den egna värdekedjan, vi vill också bidra till att förändra hela kaffebranschen.
    Vi tror att en rättvis