Gå direkt till innehåll
Christina Singh är Head of Circular Innovation på Löfbergs.
Christina Singh är Head of Circular Innovation på Löfbergs.

Blogginlägg -

”Öppen innovation skapar nya möjligheter på hållbarhetsområdet”

Den cirkulära omställningen måste sträcka sig utanför vår egen verksamhet för att göra skillnad på riktigt. Vi vill involvera både kaffeodlare och konsumenter, och alla däremellan, på resan framåt. Vi har inte alla lösningar än, och för att hitta dem krävs att vi arbetar innovativt och nytänkande både internt och externt. Värdekedjeperspektivet kräver också digitala möjliggörare för att riva barriärer som geografiska avstånd och språk. På Löfbergs har vi har ett stort fokus på både digital och cirkulär innovation – alltid med syftet att det ska bidra till vårt hållbarhetsarbete.

Vi vet att vi är duktiga på att importera, rosta och sälja kaffe. Det har vi gjort i över 115 år. Men vi vet också att 99 procent av kaffets näringsvärde förloras på vägen till koppen, och att det finns stor potential i att ta vara på kaffets fulla värde. 2020 grundade vi Circular Coffee Community som ett nätverk för att driva öppen innovation för cirkulär transformation i kaffevärlden. Öppen innovation ger oss mer kunskaper och erfarenheter in i projekten samtidigt som möjligheterna för extern användning av våra innovationer ökar.

Circular Coffee Community erbjuder en plattform för nätverkande, innovativt partnerskap och kommersiellt samarbete. Vi delar våra insikter, erfarenheter och kompetenser för att utveckla innovativa och cirkulära initiativ för nya processer, produkter och tjänster genom hela kaffets värdekedja. Idag är vi mer än 30 engagerade företag, organisationer och kunskapsinstitutioner som arbetar med cirkulära kaffelösningar.

Under senaste året har vi till exempel experimenterat med smakprofilen hos det torkade fruktköttet från kaffebäret – cascara. Det visar sig att de fruktiga tonerna i cascara mycket väl kompletterar mörkare rostat kaffe. Tillsammans med några av våra partners inom Circular Coffee Community – Coffee Cherry Company och Kawacom, tittar vi nu på lösningar för att kunna importera cascara genom den digitala plattformen Era of We. Utveckling av en ny produkt – en kaffe-cascarablandning, skulle kunna skapa nya inkomstkällor för kaffeodlare eftersom de då kan sälja både kaffebönor och cascara.

I ett närliggande projekt genomför Danmarks Teknologiska Institut en rad analyser kopplat till utvinning av antioxidanter från cascara. Det finns ett tydligt behov av naturliga antioxidanter i foder och livsmedel, och cascara är rikt på just det.

Circular Coffee Community’s samling av innovativa sätt att återvinna kaffeavfall – the solutions catalogue, är fylld av lösningar som utvecklats av medlemmar i communityn. Ett spännande exempel kommer från BRØL, ett Köpenhamnsbaserade mikrobryggeri, som gjort öl av överblivet bröd och kaffesump. Varje ölflaska innehåller 2 till 5 skivor bröd och 3 till 30 gram kaffesump – ett bra exempel på hur matavfall kan användas som råvara. Vi har också Easy Food, som använder kaffefiber från företaget Kaffe Bueno som ingrediens i sina goda kanelbullar. Efter utvinning av olja kan förbrukad kaffesump bli en källa till fiber som både är låg i fett och rik på proteiner.

Circular Coffee Community är alltså en viktig katalysator för innovation och förändring. Det ger oss en fantastisk möjlighet att finna nya lösningar som kan addera värde till våra kunder samtidigt som det på olika sätt stärker hållbarheten i vår verksamhet – till exempel genom att minska vårt avfall eller bidra till bättre möjligheter för kaffeodlare.

Christina Singh
Head of Circular Innovation, Löfbergs

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll

- Klimatförändringarna påverkar redan kaffeindustrin i hög utsträckning och något måste göras. Det handlar om att utsläppen måste minska på riktigt i hela värdekedjan, säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs.

Löfbergs hållbarhetsredovisning: ”Vi kan inte klimatkompensera bort utmaningarna inom kaffeindustrin”

Genom ett målmedvetet arbete och stora investeringar har Löfbergs lyckats minska sin klimatpåverkan med hela 90 procent de senaste tre åren. Det visar det familjeägda kafferosteriets nya hållbarhetsredovisning som släpps idag. Nu sätter företaget nya tuffa klimatmål med fokus på att minska klimatutsläppen i hela värdekedjan – alltså även utanför den egna verksamheten.

Kathrine Löfberg och Anders Fredriksson är stolta över hur långt Löfbergs kommit på hållbarhetsområdet, men är samtidigt medvetna om att det finns mycket kvar att göra.

"Vi vill bidra till en värld där både människor och kaffe kan växa"

Hållbarhet har alltid varit viktigt för Löfbergs, ända sedan starten 1906. Det genomsyrar hela verksamheten och allt som görs. Det familjeägda kafferosteriet är stolta över hur långt man kommit inom en del områden, men är medvetna om att det finns mycket kvar att göra.

Martin Löfberg är Chief Purchasing Officer på Löfbergs. Här bloggar han om behovet av en schysstare och mer transparent värdekedja i kaffebranschen.

”Schysst handel en drivkraft för hållbara utveckling”

Att bidra till en schysstare, affärsdriven och mer transparent värdekedja är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete. På Löfbergs strävar vi efter att vara en drivkraft när det kommer till att skapa bättre möjligheter för kaffeodlare och deras samhällen världen över. Men vi arbetar inte bara i den egna värdekedjan, vi vill också bidra till att förändra hela kaffebranschen.
Vi tror att en rättvis