Gå direkt till innehåll
Christina Singh är Head of Circular Innovation på Löfbergs.
Christina Singh är Head of Circular Innovation på Löfbergs.

Blogginlägg -

”Öppen innovation skapar nya möjligheter på hållbarhetsområdet”

Den cirkulära omställningen måste sträcka sig utanför vår egen verksamhet för att göra skillnad på riktigt. Vi vill involvera både kaffeodlare och konsumenter, och alla däremellan, på resan framåt. Vi har inte alla lösningar än, och för att hitta dem krävs att vi arbetar innovativt och nytänkande både internt och externt. Värdekedjeperspektivet kräver också digitala möjliggörare för att riva barriärer som geografiska avstånd och språk. På Löfbergs har vi har ett stort fokus på både digital och cirkulär innovation – alltid med syftet att det ska bidra till vårt hållbarhetsarbete.

Vi vet att vi är duktiga på att importera, rosta och sälja kaffe. Det har vi gjort i över 115 år. Men vi vet också att 99 procent av kaffets näringsvärde förloras på vägen till koppen, och att det finns stor potential i att ta vara på kaffets fulla värde. 2020 grundade vi Circular Coffee Community som ett nätverk för att driva öppen innovation för cirkulär transformation i kaffevärlden. Öppen innovation ger oss mer kunskaper och erfarenheter in i projekten samtidigt som möjligheterna för extern användning av våra innovationer ökar.

Circular Coffee Community erbjuder en plattform för nätverkande, innovativt partnerskap och kommersiellt samarbete. Vi delar våra insikter, erfarenheter och kompetenser för att utveckla innovativa och cirkulära initiativ för nya processer, produkter och tjänster genom hela kaffets värdekedja. Idag är vi mer än 30 engagerade företag, organisationer och kunskapsinstitutioner som arbetar med cirkulära kaffelösningar.

Under senaste året har vi till exempel experimenterat med smakprofilen hos det torkade fruktköttet från kaffebäret – cascara. Det visar sig att de fruktiga tonerna i cascara mycket väl kompletterar mörkare rostat kaffe. Tillsammans med några av våra partners inom Circular Coffee Community – Coffee Cherry Company och Kawacom, tittar vi nu på lösningar för att kunna importera cascara genom den digitala plattformen Era of We. Utveckling av en ny produkt – en kaffe-cascarablandning, skulle kunna skapa nya inkomstkällor för kaffeodlare eftersom de då kan sälja både kaffebönor och cascara.

I ett närliggande projekt genomför Danmarks Teknologiska Institut en rad analyser kopplat till utvinning av antioxidanter från cascara. Det finns ett tydligt behov av naturliga antioxidanter i foder och livsmedel, och cascara är rikt på just det.

Circular Coffee Community’s samling av innovativa sätt att återvinna kaffeavfall – the solutions catalogue, är fylld av lösningar som utvecklats av medlemmar i communityn. Ett spännande exempel kommer från BRØL, ett Köpenhamnsbaserade mikrobryggeri, som gjort öl av överblivet bröd och kaffesump. Varje ölflaska innehåller 2 till 5 skivor bröd och 3 till 30 gram kaffesump – ett bra exempel på hur matavfall kan användas som råvara. Vi har också Easy Food, som använder kaffefiber från företaget Kaffe Bueno som ingrediens i sina goda kanelbullar. Efter utvinning av olja kan förbrukad kaffesump bli en källa till fiber som både är låg i fett och rik på proteiner.

Circular Coffee Community är alltså en viktig katalysator för innovation och förändring. Det ger oss en fantastisk möjlighet att finna nya lösningar som kan addera värde till våra kunder samtidigt som det på olika sätt stärker hållbarheten i vår verksamhet – till exempel genom att minska vårt avfall eller bidra till bättre möjligheter för kaffeodlare.

Christina Singh
Head of Circular Innovation, Löfbergs

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll