Gå direkt till innehåll
Mattias Persson, produktchef på Econova, och Annika Djurberg, kommersiell projektledare på Löfbergs.
Mattias Persson, produktchef på Econova, och Annika Djurberg, kommersiell projektledare på Löfbergs.

Pressmeddelande -

Värmländsk kaffejord kan få Sverige att växa

Kan rester från Löfbergs kafferosteri användas för att tillverka näringsrik trädgårdsjord? Det ska ett unikt pilotförsök hos Econova på Hammarö utanför Karlstad ge svar på. Faller testet väl ut kan kafferesterna ersätta fossil torv vilket skulle minska utsläppen av växthusgaser.

- Att använda kaffesump för att ge extra näring åt växter är en beprövad metod. Det fick oss att fundera på om kaffebönor som av olika anledningar hamnar utanför våra ordinarie flöden kan användas i samma syfte. När vi tog kontakt med Econova nappade dom på en gång, säger Annika Djurberg, kommersiell projektledare på Löfbergs.

- Vad vi vet har det inte gjorts några storskaliga försök med kaffejord tidigare, så vi kände direkt att det här var en spännande möjlighet att utveckla en ny, unik och miljövänlig produkt. Pilotförsöket avslutas inom kort, och det ser väldigt lovande ut så här långt, säger Anders Bergquist, chef för hållbar utveckling och strategi på Econova.

9 ton kafferester återvinns
Löfbergs och Econova är två familjeföretag med hållbarhet högt på agendan. I det gemensamma testet används drygt 9 ton kafferester från Löfbergs, avfall som i vanliga fall går till förbränning och återvinns som energi.

- Nu blandas och komposteras kafferesterna i stället tillsammans med naturgödsel och restmaterial från skogen. Resultatet är en näringsrik jordråvara som bland annat ska kunna användas som trädgårdsjord över hela landet, säger Anders Bergqvist.

- Att kafferesterna materialåtervinns och ersätter den fossila torven ger miljömässiga vinster, men det finns ekonomiska fördelar också. Idag betalar vi för att bli av kafferesterna, kan dom användas som råmaterial till nya produkter i stället får det plötsligt ett värde, en viktig drivkraft i en cirkulär ekonomi, säger Annika Djurberg.

Cirkulär omställning
Econovas målsättning är att inom 15 år kunna tillverka jord av 100 % cirkulära råvaror och komposterade kafferester är en av flera återvunna råvaror som testas eller används. För Löfbergs är samarbetet med Econova ett led i den cirkulära omställningen där målet är att generera noll avfall. Löfbergs har kommit en bra bit på väg, idag kasseras bara 0,5 procent av det producerade kaffet.

- Kaffejorden har potential att minska vårt svinn ytterligare. Samtidigt är det en lösning vi gärna ser att andra rosterier också använder eftersom hela kaffebranschen har behov av en cirkulär omställning, säger Annika Djurberg.

Bjuder in till samarbete
För att driva på den cirkulära omställningen har Löfbergs startat Circular Coffee Community, ett initiativ där Löfbergs bjuder in konsumenter, företag och andra för att tillsammans hitta lösningar som bidrar till en cirkulär kaffebransch med noll avfall.

- Det här är inget vi kan göra på egen hand. Vägen framåt handlar om samarbeten och att utveckla hållbara lösningar tillsammans med andra. Det är projektet med Econova ett bra exempel på, säger Annika Djurberg.

För mer information:
Annika Djurberg, kommersiell projektledare, Löfbergs, tfn: 054-300 04 35, annika.djurberg@lofbergs.se
Anders Bergqvist, chef för hållbar utveckling och strategi, Econova, tfn:0708491227, anders.bergquist@econova.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag grundat 1906. Idag är vi 300 kaffeälskare som är verksamma i norra Europa, och som delar passionen för smak, trender och hållbarhet. Vi omsätter 1,5 miljarder kronor och är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs är en del av Löfbergs Group som även äger varumärkena Peter Larsen Kaffe, Percol och Kobbs. www.lofbergs.se

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll