Gå direkt till innehåll
Hållbarhet är vår tids viktigaste fråga. Det menar Anders Fredriksson, vd på Löfbergs. Idag släpper kafferosteriet Löfbergs sin nya hållbarhetsredovisning.
Hållbarhet är vår tids viktigaste fråga. Det menar Anders Fredriksson, vd på Löfbergs. Idag släpper kafferosteriet Löfbergs sin nya hållbarhetsredovisning.

Pressmeddelande -

Löfbergs släpper ny hållbarhetsredovisning: ”Hållbar utveckling avgörande för vår existens”

Verksamhetsåret 2020–2021 präglades av utmaningar och nya arbetssätt – och en stark framtidstro. Ökat stöd till småskaliga kaffeodlare, mer certifierat kaffe, lägre klimatpåverkan och fortsatta satsningar på en cirkulär omställning var några av framstegen. Det visar Löfbergs nya hållbarhetsredovisning.

- Hållbarhet är vår tids viktigaste fråga. För oss, som för alla företag, är en hållbar utveckling helt avgörande för att vi ska kunna fortsätta existera. Den senaste IPCC-rapporten är tydlig. Vi behöver agera nu och här spelar näringslivet en avgörande roll. Löfbergs har sedan starten 1906 tagit ett stort ansvar för samhälle, människor och miljö och ska även i framtiden vara en ledande aktör som driver mot en hållbar utveckling, säger Anders Fredriksson, vd på Löfbergs.

***

Kort från Löfbergs hållbarhetsredovisning 2020/2021

  • 100 % hållbart certifierat sortiment (varumärket Löfbergs).
  • 73 % minskad klimatpåverkan (basår 2005).
  • 76 % växtbaserat förpackningsmaterial.
  • 72 % förnybar energi.
  • 105 000 småskaliga kaffeodlare i egna utvecklingsprojekt (basår 2001).
  • 28 miljoner kronor i extra premier till småskaliga Fairtrade-odlare och -kooperativ.
  • Löfbergs ansluter som första rosteri i världen till plattformen Era of We som demokratiserar kaffets värdekedja och låter odlarna sätta villkoren.
  • Löfbergs initiativ Circular Coffee Community växer och ytterligare partners ansluter.

***

Stärker kaffeodlarna
Klimatförändringarna påverkar världens kaffeodlare i stor utsträckning. Dessutom ser allt färre unga människor en framtid inom kaffe. Att stärka odlarna och deras möjligheter att möta klimatförändringar och förbättra sina livsvillkor är en prioriterad fråga för att säkra kaffets framtid. Här gör Löfbergs en rad olika insatser.

Inom ramen för International Coffee Partners arbetar Löfbergs tillsammans med sju andra familjeägda kaffeföretag för att stötta småskaliga kaffeodlare och deras familjer. Målet var att nå 100 000 odlare år 2023, men redan nu har 105 000 kaffeodlare deltagit i projekten som många gånger leder till flerdubblade intäkter för odlarna.

Under året anslöt Löfbergs som första rosteri i världen till Era of We, en digital plattform som för samman kaffeodlare, rosterier och konsumenter. Syftet är att demokratisera värdekedjan och låta odlarna sätta villkoren. Samtidigt blir det lättare för konsumenten att upptäcka nya unika kaffesorter och utforska histo­rien kring sitt favoritkaffe.

- Era of We gör det möjligt för kaffeodlare att bygga sina egna varumärken och marknadsföra sig direkt mot både kafferosterier och konsumenter. När odlarna hamnar i förarsätet ökar värdet på deras insats vilket skapar bättre förutsättningar för både odlare och konsumenter, säger Anders Fredriksson.

100 % cirkulärt i sikte
Med utgångspunkt att minimera den negativa påverkan och maximera den positiva gör Löfbergs mycket på hållbarhetsområdet på hemmaplan också.

Under året började Löfbergs rosta kaffe med 100 % fossilfri gasol, vilket bidrar till att Löfbergs nu minskat sin egen klimatpåverkan med 73 % sedan basåret 2005. Samtidigt fortsatte arbetet att fasa ut den fossila plasten i förpackningar. Idag är 76 % av allt förpackningsmaterial som Löfbergs använder växtbaserat.

En annan viktig insats är den cirkulära omställning som Löfbergs driver. Löfbergs initiativ Circular Coffee Community, som syftar till att göra kaffet till en 100 % cirkulär produkt, växte och lockade nya partners, något som Anders Fredriksson menar är nödvändigt för att nå framsteg.

- Hur mycket vi än försöker så kan vi inte förändra världen ensamma, det handlar om kraften i att göra saker tillsammans. Det är en förutsättning för att vi ska kunna driva på för en cirkulär, rättvis och inkluderande framtid, säger Anders Fredriksson.

För mer information:
Anders Thorén, Group Communications Manager, tfn: 0703-55 64 22, anders.thoren@lofbergs.se

Ämnen


Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag grundat 1906. Idag är vi 340 kaffeälskare som är verksamma i norra Europa och Kanada, och som delar passionen för smak, trender och hållbarhet. Vi omsätter 1,6 miljarder kronor och är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs är en del av Löfbergs group som även äger varumärkena Peter Larsen Kaffe, Percol, Green Cup, Kobbs och SuperBonobo. www.lofbergs.se

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll