Gå direkt till innehåll
- Det handlar både om att ställa om till nya, förnybara material och att minska användningen av engångsmaterial, säger Josefine Nilsson.
- Det handlar både om att ställa om till nya, förnybara material och att minska användningen av engångsmaterial, säger Josefine Nilsson.

Pressmeddelande -

Löfbergs satsar på 100 % plastfria engångsmuggar

De flesta engångsmuggar innehåller fortfarande en plastbarriär som gör muggarna svårare att återvinna på rätt sätt. Onödigt tycker Löfbergs som hittat en ny lösning som är helt plastfri och kan materialåtervinnas till 100 procent. Den nya muggen fasas in på Löfbergs under våren 2021 och är en del i arbetet att bidra till en cirkulär omställning inom kaffebranschen.

- Varje år använder vi och våra kunder drygt nio miljoner engångsmuggar. Det betyder att vi kan göra stor skillnad genom vilket material vi väljer. Nyckeln är att hitta klimatsmarta lösningar som fungerar bra för både oss och våra kunder och det har vi lyckats med här, säger Josefine Nilsson, projektansvarig på Löfbergs.

Ställer om och minskar förbrukningen
Löfbergs mål är att bli 100 procent cirkulära, nu tar det familjeägda kafferosteriet ytterligare ett steg i den riktningen. Det senaste året har Löfbergs jobbat fram en ny strategi som beskriver hur företaget tänker och jobbar för att ligga i framkant och driva utvecklingen beträffande engångsartiklar. Den innebär i korthet att Löfbergs:

  • använder förnybara material i första hand, återvunna i andra hand.
  • strävar efter 100 procent materialåtervinning.
  • minskar användningen av engångsartiklar, t.ex. genom att bara erbjuda lock eller sugrör om kunden aktivt ber om det.

- Det handlar alltså både om att ställa om till nya, förnybara material och att minska användningen av engångsmaterial. När vi lyckas med det kommer vi att minska vår klimatpåverkan avsevärt, säger Josefine Nilsson.

Plastfri och 100 % materialåtervinningsbar
Baserat på den nya strategin och kundernas behov har Löfbergs tagit fram ett nytt sortiment med muggar för varma och kalla drycker.

- För varma drycker kommer vi att använda en ny typ av pappmugg med en barriär som inte innehåller något som inte redan finns i vanligt papper. Det innebär att den är 100% plastfri och kan materialåtervinnas fullt ut som papper på alla våra marknader, säger Josefine Nilsson.

Den nya pappmuggen är förstahandsalternativet även när det gäller kalla drycker, men ibland finns det behov av genomskinliga muggar, till exempel för att servera kaffedrinkar.

- Här finns det två alternativ. Det första är rPET, en återvunnen fossilbaserad plast och är den bästa lösningen när det finns ett fungerande återvinningssystem för plast. Det andra är PLA, en växtbaserad plast som är industriellt nedbrytbar och komposterbar. Den använder vi på marknader där muggarna hamnar på soptippen eller återvinns som energi genom förbränning. Det kan till exempel handla om take away-muggen som ofta landar i en soptunna på stan, utan att sorteras eller återvinnas, säger Josefine Nilsson

För mer information:
Josefine Nilsson, HSM-koordinator, Löfbergs, tfn: 054-220 91 45

***

Fakta om Löfbergs nya pappmugg

  • 100 % plastfri
  • 100 % materialåtervinningsbar
  • Återvinns som papper
  • Industriellt nedbrytbar och komposterbar
  • Fasas in under våren 2021

Relaterade länkar

Ämnen


Kafferosteriet Löfbergs är ett familjeföretag grundat 1906. Idag är vi 350 kaffeälskare som är verksamma i norra Europa och Kanada, och som delar passionen för smak, trender och hållbarhet. Vi omsätter 1,9 miljarder kronor och är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs är en del av Löfbergs group som även äger varumärkena Peter Larsen Kaffe, Percol, Green Cup, Kobbs och SuperBonobo. www.lofbergs.se

Kontakter

Anders Thorén

Anders Thorén

Presskontakt Kommunikationschef 0703-55 64 22

Relaterat innehåll