Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Historien om en av kaffevärldens mest unika personligheter

Historien om en av kaffevärldens mest unika personligheter

Specialkaffe är vårt mest exklusiva sortiment som vi säljer till restauranger och kaféer. För att få ingå i sortimentet måste kaffet vara påfallande gott, spårbart till sitt ursprung – och bjuda på en intressant historia. Här är berättelsen om Ethiopian Sidamo – ett kaffe med elegant kryddighet och frisk syrlighet med intensiva citrustoner.

Vilket kaffe passar bäst till kakan?

Vilket kaffe passar bäst till kakan?

De flesta vet nog att vissa viner passar bättre eller sämre ihop med olika maträtter, men har du tänkt på att det kan vara samma sak med kaffe? Att alltid servera samma kaffe är lite synd, för är man mer medveten får man ut mer av upplevelsen.

Historien om en smakrik och personlig colombian

Historien om en smakrik och personlig colombian

Specialkaffe är vårt mest exklusiva sortiment som vi säljer till restauranger och kaféer. För att få ingå i sortimentet måste kaffet vara påfallande gott, spårbart till sitt ursprung – och bjuda på en intressant historia. Här är berättelsen om Red Ecolsierra – ett välbalanserat kaffe med tydlig blommighet, plommonsötma och honungstoner.

Historien om en dansant espresso

Historien om en dansant espresso

​Specialkaffe är vårt mest exklusiva sortiment som vi säljer till restauranger och kaféer. För att få ingå i sortimentet måste kaffet vara påfallande gott, spårbart till sitt ursprung – och bjuda på en intressant historia. Här är berättelsen om Cumbia – ett fylligt, ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe med söta russintoner och nyanser av mandel och lakrits.

En kopp sava? Kaffe bryggt på björksav!

En kopp sava? Kaffe bryggt på björksav!

​Att använda sig av naturliga råvaror som är aktuella för säsongen har länge varit en trend i det nordiska köket. Min dryckesintresserade kollega Peter Johansson undrade igår om vi inte kunde brygga vårens kaffe på björksav. Självklart ville vi testa det så Peter tappade ur några liter från sin björk hemma på Dansgärde i Grava utanför Karlstad.

Hagabloggen: Samarbete lyfter klimatfrågan

"​Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Gör man saker tillsammans med andra kan man göra ännu mer." Det skriver vår hållbarhetschef Eva Eriksson på Hagabloggen, läs mer här: http://hagainitiativet.se/eva-eriksson-samarbete-lyfter-klimatarbete/

Vulkaniskt gott kaffe

Vulkaniskt gott kaffe

"Efter min djupdykning i Östafrikas många och ofta komplexa smaker beger jag mig hemåt igen via de slingrande bergsvägarna. Jag är fylld av intressanta intryck och idéer, och beundran för hur små frön kan växa till de vackraste kaffeträden om de hanteras på rätt sätt."

Torrt men hoppfullt i Brasilien

Torrt men hoppfullt i Brasilien

I början av året regnar det mycket i Brasilien. Vanligtvis. I år upplever man den värsta torkan på väldigt länge. Det sätter sina spår, inte minst hos landets kaffebönder. Men trots torka och vattenransonering möter vår inköpare Martin hoppfulla kaffebönder på sin resa i den Brasilianska delstaten Minas Gerais.

Nytt huskaffe i Rosteriet

Nytt huskaffe i Rosteriet

Nu är det äntligen på plats i kvarnen - den nya skörden av det världsunika huskaffet i kafé Rosteriet i Karlstad. Kaffet kommer som vanligt från kooperativet COOPASV (kooperativet för småodlare i Santana de Vargem) som ligger i södra Minas Gerais i Brasilien.

Viktigare än någonsin att köpa Fairtrade-märkt kaffe!

Priset på råkaffe sjunker och är nu lägre än på mycket länge. På många håll gör kaffebonden en förlust eftersom det kostar mer att producera än vad han/hon får när det säljs. Om det inte handlar om Fairtrade-märkt kaffe förstås. Då får kaffebonden alltid ett minipris som är högre än produktionskostnaden. Just nu fungerar alltså Fairtrade som en försäkring.